Svet 8.1.2018 6:00

V madridskem Pradu aprila razstava Rubensovih oljnih skic

Madrid, 8. januarja - V madridskem muzeju Prado za april napovedujejo razstavo oljnih skic Petra Paula Rubensa (1577-1640). Rubens sodi med glavne predstavnike flamskega baročnega slikarstva in je mojster velikih dinamičnih kompozicij, ustvarjenih v razkošnih toplih in žarečih barvah. V zgodovino evropske umetnosti se je vpisal tudi kot pomemben ustvarjalec oljih skic.

Kitajska, Hongkong. Umetniško delo "Lot in njegovi hčeri" flamskega slikarja Petra Paula Rubensa (1577-1640). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Umetniško delo "Lot in njegovi hčeri" flamskega slikarja Petra Paula Rubensa (1577-1640).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med tem, ko so se za zgodnejšimi umetniki ohranila le izjemno redka tovrstna dela, je, kot piše na spletni strani muzeja, danes znanih kar okoli 450 Rubensovih oljnih skic. Postavitev z naslovom Rubens - slikar skic jih bo združila približno 70. Ob njih bo na ogled še približno 20 slik in risb, ki bodo razstavljene oljne skice postavile v kontekst, še piše na spletni strani.

Razstava, ki jo pripravljajo skupaj z Muzejem Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu, bo v Madridu na ogled od od 10. aprila do 5. avgusta, nato bo na ogled še v Rotterdamu.

Rubens se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. Po očetovi smrti leta 1587 se je preselil v Antwerpen. Učil se je pri A. van Noortu in O. van Veenu. Od leta 1600 se je izpopolnjeval v Italiji. Od leta 1608 je v Antwerpnu vodil slikarsko delavnico. Tematsko je bil vsestranski umetnik.

Bil je spoštovan slikar in ugleden, bogat meščan. Opravljal je diplomatske posle v Parizu, Londonu in Madridu.