Svet 4.1.2018 5:30

Juliette Binoche bo prejela častno nagrado filmskega festivala v Göteborgu

Göteborg, 4. januarja - Francoska igralka Juliette Binoche letos prejme častno nagrado filmskega festivala v švedskem Göteborgu. Častnega zmaja ji bodo izročili na gala prireditvi 3. februarja, igralka pa bo na festivalu tudi vodila mojstrski tečaj. V središču letošnjega festivala, ki bo potekal od 26. januarja do 5. februarja, bo švedski režiser Ingmar Bergman.

Italija. Francoska filmska igralka Juliette Binoche. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Italija.
Francoska filmska igralka Juliette Binoche.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Danes triinpetdesetletna Juliette Binoche, ki je v prvih letih svoje kariere med drugim zaigrala v filmih, kot so Neznosna lahkost bivanja, Tri barve: modra in Angleški pacient, se je takoj uveljavila kot ena najboljših igralk. Do danes je zaigrala v okoli 70 filmih.

"Najprej se želim filmskemu festivalu v Göteborgu zahvaliti za nagrado. Je kot pomežik, kot trepljaj po ramenu ali kot objem," igralkine besede povzema spletna stran festivala. Kot je še povedala, jo igranje zelo osrečuje, še vedno se ga loteva s strastjo in še veliko se ima naučiti.

Po besedah umetniškega direktorja festivala Jonas Holmberg je Juliette Binoche kot ena najvplivnejših igralk našega časa s široko paleto ikoničnih vlog sooblikovala moderno zgodovino evropskega filma. "Ima edinstven talent, da globoko strast in žalost izrazi z najfinejšimi gestami," je dodal.

Letošnja izdaja festivala v Göteborgu bo tudi obeležila stoto obletnico rojstva leta 2007 preminulega režiserja Ingmarja Bergmana.