Svet 4.1.2018 10:07

Cate Blanchett na čelu žirije filmskega festivala v Cannesu

Pariz, 4. januarja - Z dvema oskarjema nagrajena avstralska igralka Cate Blanchett bo predsednica žirije letošnjega filmskega festivala v francoskem Cannesu. Igralka, ki je ta teden sodelovala pri zagonu gibanja Time's Up (Zdaj je čas) za boj proti spolnemu nadlegovanju na delu, bo 12. ženska na čelu žirije prestižnega festivala, ki se bo začel 8. maja.

ZDA, Los Angeles. Igralka Cate Blanchett. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Igralka Cate Blanchett.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Direktor festivala Thierry Fremaux in predsednik prireditve Pierre Lescure sta v skupni izjavi zapisala, da v svoje vrste z veseljem sprejemata edinstveno in nadarjeno umetnico. Po pogovoru z njo v jeseni sta prepričana, da bo Cate Blanchett predana predsednica žirije, hkrati pa strastna in velikodušna gledalka. Na čelu žirije bo nasledila španskega režiserja Pedra Almodovarja, ki je lani prestižno zlato palmo izročil švedskemu režiserju Rubenu Östlundu za film Kvadrat.

Cate Blanchett (48) je ena prvih igralk, ki je spregovorila proti hollywoodskemu producentu Harveyju Weinsteinu, ki se spopada z več kot stotimi obtožbami spolno nasilnega vedenja in posilstev. Je tudi ena od 300 priznanih hollywoodskih igralk, med katerimi sta tudi Meryl Streep in Jennifer Lawrence, ki je podprla gibanje Time's Up, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Igralka je oskarja leta 2014 prejela za glavno vlogo v filmu Otožna Jasmine v režiji Woodyja Allena, prav tako je nagrado Ameriške filmske akademije prejela leta 2005 za stransko vlogo v filmu Letalec v režiji Martina Scorseseja. Prav tako je za androgino upodobitev Boba Dylana v filmu Bob Dylan: 7 obrazov v režiji Todda Haynesa kot najboljša igralka slavila leta 2007 v Benetkah.