Slovenija 7.1.2018 8:00

Pulitzerjev nagrajenec za glasbo uvod v cikel Choregie 2018

Maribor, 7. januarja - V sklopu cikla Choregie, ki ga v Mariboru prireja Carmina Slovenica, bo danes v Minoritski cerkvi slovenska premiera oratorija Pasijon deklice z vžigalicami, ki nosi podpis Pulitzerjevega nagrajenca Davida Langa. Vzporednice med trpljenjem deklice in trpljenjem Jezusa bo vlekel ansambel Kebataola! pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec.

Maribor. Minoritska cerkev. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Minoritska cerkev.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Pasijon deklice z vžigalicami namreč prinaša pretresljivo pravljico Hansa Christiana Andersena o siromašni deklici, ki jo nasilni oče na predvečer božiča pošlje prodajat vžigalice, v obliki Pasijona po Mateju skladatelja Johanna Sebastiana Bacha.

"Zvočni svet skladbe spominja na vzdušje v renesančni sakralni glasbi ali angleških madrigalih. Delo je neke vrste parabola, ki črpa duhovno in moralno vrednost iz vzporejanja trpljenja revnega dekleta s trpljenjem Jezusa," pojasnjujejo v Carmini Slovenici.

V Sloveniji bo Langov Pasijon deklice z vžigalicami izveden prvič. David Lang (1957) je eden najvidnejših ameriških skladateljev. Leta 2008 je prejel Pulitzerjevo nagrado za glasbo.

Njegov opus je obsežen in zajema operna, orkestrska, komorna in solistična dela. "Eterična, hipnotična, vznemirljiva in neposredno čustvena razširjajo definicijo virtuoznosti v glasbi: navidezna preprostost glasbenega tkiva je izvajalsko izjemno zahtevna in terja visoko koncentracijo tako glasbenikov kot občinstva," še dodajajo v Carmini Slovenici.

Ansambel Kebataola! sestavljajo Tine Bec, Neža Vasle, Anja Šinigoj in Jaka Mihelač. Gre za ansambel, ki od ustanovitve leta 2004 raziskuje nove zvoke, nove vokalne tehnike, nove oblike izraza v interdisciplinarnem delu z vizualno umetnostjo, dramo, gibom in literaturo. Odvisno od repertoarja projektno prilagaja svojo zasedbo.

Z idejo Choregie - vokalno gledališče ali gledališče glasov - prinaša Kebataola! po navedbah Carmine Slovenice svežino v odpiranju novih prostorov izraznosti, prepričljivosti, intenzivnosti izkušenj in komuniciranja v svet glasbenega gledališča.

Cikel Choregie od svojega nastanka leta 2009 prinaša koncerte vidnejših slovenskih in tujih umetnikov ter lastno produkcijo glasbeno in glasbeno-scenskih projektov. Lani so v tem okviru v Mariboru nastopili hrvaški ansambel Antiphonus, ruski zbor LIK, Zbor Slovenske filharmonije, Trobilni kvintet Slovenske filharmonije, Slovenski tolkalni projekt (SToP), dramski igralec Jure Ivanušič, slovenski kiparji z razstavljenimi skulpturami, harmonikar Marko Hatlak in koncertni zbor Carmina Slovenica.

Po današnjem Pasijonu deklice z vžigalicami sledi konec meseca koncert Srečanja v izvedbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in sopranistke Nike Gorič.