Svet 5.1.2018 6:00

V amsterdamskem Rijksmuseumu marca razstava Visoka družba

Amsterdam, 5. januarja - V Rijksmuseumu za marec napovedujejo odprtje razstave z naslovom Visoka družba. Ta bo združila 35 portretov princev, aristokratov in meščanov v naravni velikosti, ki so jih naslikali veliki mojstri likovne umetnosti: od Cranacha do Velazqueza ter od Rembrandta do Maneta.

Kot so v napovedi razstave zapisali v muzeju, so princi, ekscentrični aristokrati in najpremožnejši meščani stoletja naročali portrete pri najbolj slavnih umetnikih svojega časa. Ti so jih naslikali ozaljšane z vsemi znaki njihove časti in oblasti. Pri tem so bili najbolj cenjeni celopostavni portreti v naravni velikosti, na katerih so bili upodobljeni od glave do pet.

Med najsijajnejšimi deli na razstavi v muzeju izpostavljajo Rembrandtova portreta Martena Soolmansa in Oopjena Coppita, ki bosta po restavratorskih posegih prvič na ogled javnosti.

Slike za razstavo bodo med drugim posodili pariška muzeja Louvre in Musee d'Orsay, madridski Prado, londonska galerija Tate in galerija Uffizi v Firencah.

Razstava bo na ogled od 8. marca do 3. junija, še piše na spletni strani muzeja.