Svet 5.1.2018 5:00

V pariškem muzeju Louvre marca razstava del Delacroixa

Pariz, 5. januarja - V muzeju Louvre bodo marca odprli razstavo, posvečeno ustvarjanju francoskega umetnika Eugena Delacroixa. Postavitev s preprostim naslovom Delacroix bo združila okoli 180 Delacroixovih del - od slik, s katerimi je kot mlad umetnik dosegel uspeh na Salonu leta 1820, do poznih, sicer manj znanih skrivnostnih krajin.

Francija, Pariz. Pariz, kolona turistov, znameniti pariški muzej Louvre, turizem. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariz, kolona turistov, znameniti pariški muzej Louvre, turizem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava bo prva obširnejša predstavitev umetnikovih del po letu 1963, ko so obeležili 100-letnico Delacroixove smrti. Predstavila bo težnje, ki so formirale umetnika, ki je na eni strani težil k individualnosti, med tem ko si je na drugi strani prizadeval slediti flamskim in beneškim umetnikom 16. in 17. stoletja.

Obiskovalci bodo spoznali očarljivo osebnost Delacroixa, zaljubljenega v slavo in predanega svojemu delu, radovednega, kritičnega in izobraženega, odličnega pisca, slikarja in ilustratorja, piše na spletni strani muzeja.

Francoski slikar Delacroix (1798-1863) se je rodil v kraju Saint-Maurice. Slikarstva se je učil pri Pierre-Narcissu Guerinu, na njegovo ustvarjanje pa so poleg Guerina vplivali še Theodore Gericault, John Constable in Richard Parkes Bonington.

Leta 1822 je na pariškem Salonu razstavil sliko Dante in Vergil v peklu, ki označuje prehod od neoklasicizma k romantičnemu slikarstvu. Ustvarjal je dramatične, mnogokrat tudi patetične velike kompozicije z zgodovinsko ali sodobno tematiko v močnem kontrastu in z obogateno barvno paleto. Natančno je opazoval spremembe svetlobe in dobro poznal telo v gibanju.

Znan je tudi kot ilustrator, saj je s svojimi stvaritvami opremil več del Williama Shakespeara, Walterja Scotta in Johanna Wolfganga von Goetheja.

Razstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z newyorškim Metropolitanskim muzejem umetnosti, bo v muzeju Louvre na ogled od 29. marca do 23. julija.