Na hitro prelistano 6.1.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. januarja - Pri založbi Modrijan je izšla knjiga Šest dni v Kataloniji Bojana Brezigarja, Nina Novak Oiseau je v samozaložbi izdala delo Kjer morje poljublja nebo, pri Mladinski knjigi pa so izdali delo Zima zima bela avtorjev Maureen Johnson, Johna Greena in Lauren Myraclea. Pri KUD Sodobnost International je izšla slikanica Garmannovo poletje Stiana Holea.

Ljubljana. Knjiga Garmannovo poletje norveškega pisatelja Stiana Holea. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Garmannovo poletje norveškega pisatelja Stiana Holea.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Šest dni v Kataloniji avtorja Bojana Brezigarja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Šest dni v Kataloniji avtorja Bojana Brezigarja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kjer morje poljublja nebo avtorice Nine Novak Oiseau. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kjer morje poljublja nebo avtorice Nine Novak Oiseau.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka kratkih zgodb Zima zima bela avtorjev Maureen Johnson, John Green in Lauren Myracle. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka kratkih zgodb Zima zima bela avtorjev Maureen Johnson, John Green in Lauren Myracle.
Foto: STA

PRI MODRIJANU BREZIGARJEVIH ŠEST DNI V KATALONIJI

Knjiga Šest dni v Kataloniji je kronika, nekakšen dnevnik dogodkov in občutij, ki jih je v dneh neposredno pred, ob in po referendumu o samoodločbi v Kataloniji izkusil avtor, tržaški novinar in politolog Bojan Brezigar (1948) - bil je namreč član mednarodne skupine opazovalcev v Kataloniji, ki jo je vodil nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Prisostvoval je vsem najpomembnejšim dogodkom ob katalonskem referendumu. Razgrinja odlično pripoved o svojem prvem obisku Barcelone leta 1971, preden se 45 let pozneje znajde v istem mestu in opazuje. Pogovarja se z najpomembnejšimi osebnostmi katalonskega gibanja, razgrinja ključne zgodovinske dogodke, ki so zaznamovali Katalonijo, vse to pa spretno ujame v tukaj in zdaj. Opisuje zaostrene razmere tik pred referendumom in se 1. oktobra na različnih voliščih pridruži množičnim volivcem, kjer je priča nasilnim ukrepom španskih varnostnih sil, so ob izidu knjige zapisali pri založbi Modrijan.

ROMAN O KRAJU, KJER MORJE POLJUBLJA NEBO

Nina Novak Oiseau (1985) je v samozaložbi izdala delo Kjer morje poljublja nebo. Protagonista Malik in Rosa sta nekoliko drugačna od preostalih prebivalcev Galleia, otoka, na katerega moderen svet še ni prodrl. Zrela že v najzgodnejših letih, medsebojno neizmerno povezana in željna znanja, brat ter sestra hrepenita po deželah, kamor Galleani v vsej zgodovini obstoja še niso zakoračili. Njuna pozitivna življenjska naravnanost, kdaj celo naivnost, ju vodi daleč od doma v iskanje sreče in priložnosti ter k premagovanju notranjih ovir, marsikdaj pogojenih s socialnim in družbenim okoljem krutega sveta. To iskanje ju nazadnje pripelje do spoznavanja novega in drugačnega, kar v njima vnovič prebudi ljubezen do naravnosti, preprostosti, poštenosti ter človečnosti.

Pesnica, pisateljica, kantavtorica, kritičarka in glasbena publicistka Nina Novak Oiseau je v romanesknem prvencu ohranila predanost poeziji, kot tudi tenkočuten odnos do jezika in zvena ter pomena posameznih besed. To je roman o svetu, kakršen bi moral biti, a žal ni. Roman o ljubezni, nežnosti, pripadnosti, predanosti. O iskanju pravih vrednot, neumrljivi ljubezni in sočutju. O dobrih ljudeh, ki so še vedno med in z nami, če le upamo ohraniti vsaj kanec vere vanje in, ne nazadnje, tudi v nas same.

ZIMA ZIMA BELA - TRI ZABAVNE IN ROMANTIČNE BOŽIČNE ZGODBE

Med novitetami za mlade bralce so pri Mladinski knjigi izdali zbirko kratkih zgodb Zima zima bela. Na božični večer se mestece ob s snegom zameteni železniški progi spremeni v romantična nebesa. Logično, da se pohod po plundri in mrazu do najbližje restavracije s hitro hrano navadno ne konča s slastnim poljubom šarmantnega neznanca. In nihče ne bi niti v sanjah pomislil, da se lahko na poti skozi snežne zamete zaljubiš v prijateljico, ki jo poznaš že celo večnost. Ali pa da se resnična ljubezen lahko rodi ob vroči kavi v obupno zgodnjem jutru, so vsebino povzeli pri založbi.

Za pisanje treh domiselno povezanih božičnih zgodb so moči združili priljubljeni ameriški pisatelji Maureen Johnson (1973), John Green (1977) in Lauren Myracle (1969). Nastala je knjiga, ki jo je po trditvah založbe užitek vzeti v roke ob kateremkoli letnem času, po njej pa že nastaja film. Knjigo je prevedla Neža Božič.

SLIKANICA O GARMANNU, KI GA JE BILO STRAH VSTOPA V ŠOLO

Za slikanico Garmannovo poletje je norveški avtor, ilustrator in oblikovalec Stian Hole (1969) leta 2007 prejel eno najprestižnejših nagrad za otroško literaturo Bologna Ragazzi. Poletja je konec in bliža se Garmannov prvi šolski dan. A Garmannu se ne maje še noben zob, pravzaprav ga je vstopa v šolo strah. In ni edini, ki se boji. Očka je vedno strah pred koncertom, mama pa se boji velike ceste, ki jo bo moral vsak dan prečkati Garmann. Dečka so spet obiskale tri tete iz drugega časa. Prinašajo mu zanimive reči in zanimiva vprašanja, so vsebine slikanice, ki je izšla pri KUD Sodobnost International in jo je poslovenila Marija Zlatnar Moe.