Slovenija 11.1.2018 5:00

V Kinodvoru premiera filma Roka Bička Družina

Ljubljana, 11. januarja - V Kinodvoru bo danes ob 19.30 premiera celovečernega dokumentarca režiserja Roka Bička Družina, ki je na 20. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši film. Projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor z režiserjem ter protagonistom Matejem Rajkom. Po premieri bo film na sporedu slovenskih kinematografov.

Ljubljana. Režiser filma Družina Rok Biček, glavni akter filma Matej Rajk in igralec v filmu Mitja Rajk. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser filma Družina Rok Biček, glavni akter filma Matej Rajk in igralec v filmu Mitja Rajk.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Družina je resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let osrednjega lika in ni na sledi senzacijam, temveč občutjem, so zapisali na spletni strani Slovenskega filmskega centra. Film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti, v njem pa nastopajo Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger.

V Bičkovem opazovalnem dokumentarcu Matej Rajk odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v neki obrobni vasici, a je sam povsem drugačen, tako od drugačnosti kot od normalnosti. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom Eli dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo hčerke Nie, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega.

Film je brez scenarija, a s številnimi soscenaristi. Vendar, kot je prepričan režiser, o veličini filma in srčnosti zgodbe pričajo zlasti tišina in izrazi na obrazih ljudi po projekcijah. Podobno je bilo tudi na novembrski projekciji filma v Cankarjevem domu v sklopu Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffe, ki so se je poleg režiserja udeležili še akterji iz dokumentarca Matej in njegov brat Mitja, Matejevo nekdanje dekle Eli in njena mama Ivka.

Biček, ki je režiral tudi Razrednega sovražnika, je prepričan, da bi moral dokumentarni film prikazati dejstva, ki odsevajo našo družbo, tako da ne manipulira niti z nastopajočimi niti z gledalcem.

"Najmočnejše je zavedanje, ob katerem spoznamo, da so se dogodki, ki jih opazujemo z varnega sedeža kinodvorane, resnično nekomu zgodili. In ta posameznik, tako podoben nam samim, se mora z njimi sprijazniti. Doživljanje sveta prikazujem skozi svojo poetiko s pripovedovanjem zgodbe, ki se ne trudi izogniti problematičnim temam. Sočasno pa je zraven še čustvena zgodba, ki zaobjema večni koncept staranja in življenja na splošno," je povedal Biček, kot ga v sporočilu za javnost povzema Kinodvor.

Celovečerec je namreč nadgradnja istoimenskega kratkega dokumentarnega filma, ki ga je Biček posnel kot študent. Sicer pa gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo, ki sta jo finančno podprla Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut.

Družina bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije, in sicer v ljubljanskem Kinodvoru, v Domžalah, Slovenj Gradcu, Radovljici, Izoli, Krškem, na Vrhniki, v Celju, Sežani, Idriji, na Ptuju in v Trbovljah.