Slovenija 5.1.2018 10:56

Smerkoljeva nagrada 2017 za tenorista Branka Robinšaka

Ljubljana, 5. januarja - Nagrado Sama Smerkolja za operne umetnike prejme tenorist in prvak SNG Opera in balet Ljubljana Branko Robinšak. Nagrado za leto 2017, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče, mu bodo izročili 12. januarja v Rdeči dvorani Magistrata. Nagrajenec bo tedaj s pianistko Irino Milivojević izvedel Schummanov ciklus Dichterliebe.

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana. Operni pevec Branko Robinšak. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana.
Operni pevec Branko Robinšak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Robinšak je študiral solopetje v razredu Eve Novšak Houška na Akademiji za glasbo v Ljubljani, izpopolnjeval pa se je na Mozarteumu v Salzburgu. Že v času študija je bil angažiran kot solist v ljubljanski Operi, kjer je leta 1983 debutiral kot Tamino v Mozartovi Čarobni piščali, za kar je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Njegov prvi mednarodni angažma sega v leto 1987, ko je gostoval v salzburškem Deželnem gledališču. Štiri leta kasneje je nastopil na Dunajskem poletju kot don Ottavio (Don Giovanni), kar je kritika ocenila kot "odkritje". Istega poletja se je na Dunaju udeležil seminarja, ki ga je vodil priznani italijanski tenorist Franco Corelli s soprogo Loretto, kar je pomenilo v Robinšakovi karieri pomemben obrat tako v tehničnem kot tudi v repertoarnem smislu.

Po dobremu letu študija pod mentorstvom zakoncev Corelli je Robinšaku uspelo podpisati angažma za zahtevnejši repertoar. Temu so sledila gostovanja na odrih vseh pomembnejših evropskih opernih gledališč, med drugim v Frankfurtu, Münchnu, Leipzigu, Dunaju, Gradcu in Madridu, nastopal pa je na najpomembnejših mednarodnih glasbenih festivalih, kot so Salzburški poletni festival, Mozartovi slavnostni tedni, Dunajsko poletje, Dubrovniški poletni festival in Bratislavski festival.

V sezoni 2000/2001 je ponovno postal redni član in prvak ljubljanske Opere, kjer je nastopil v vseh večjih in nosilnih tenorskih vlogah. Med drugim je bil Lenski (Jevgenij Onjegin), Radames (Aida), Andre Chenier, Cavaradossi (Tosca), Rudolf (La boheme), Princ (Rusalka), Izmael (Nabucco), Erik (Leteči Holandec), Herodes (Saloma), Don Jose (Carmen) in Otello (Otello).

V sezoni 2008/2009 je nastopil v Kairu kot Manrico v Verdijevem Trubadurju. Posnel je več zgoščenk in leta 2011 prejel nagrado Prešernovega sklada. Decembra 2013 je kot Rudolf v Puccinijevi La boheme obeležil 30 let svojega umetniškega delovanja.

Zadnja leta redno gostuje na Hrvaškem, kjer je nastopil kot Radames v Aidi in Pollione v Bellinijevi Normi. Na poletnem festivalu Thurn und Taxis Schlossfestspiele 2015 pa je nastopil kot Rodolfo v Puccinijevi La boheme, med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

O Smerkoljevem nagrajencu za leto 2017 je odločala strokovna komisija v sestavi Franc Rizmal (predsednik) ter člani Simon Robinson, Jelena Boljubaš in Andrej Debevec.

Nagrada je poimenovana po baritonistu Samu Smerkolju, ki je bil med slovenskimi opernimi prvaki ne samo odličen pevec, ampak prav tako dober igralec. Dvakrat je prejel Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

Z ustanovitvijo in podeljevanjem Smerkoljeve nagrade želijo v Slovenskem komornem glasbenem gledališču vsako leto nagraditi vsestranskega slovenskega opernega umetnika ter s tem "ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture". Prvo nagrado je leta 2008 prejel Andrej Debevec, nagrajenec za leto 2016 pa je bil Marcos Fink. Med prejemniki so tudi Mirjam Kalin, Janez Lotrič in Andreja Zakonjšek Krt.