Slovenija 6.1.2018 11:00

Na Ljubljanskem gradu koncertni cikel Kitara - moj glas

Ljubljana, 6. januarja - Na Ljubljanskem gradu so pripravili nov koncertni cikel Kitara - moj glas. Njegovi protagonisti bodo štirje glasbeniki, katerih umetniško ustvarjanje je tesno povezano s kitaro. Prvi koncertni večer 25. januarja bo krojil pevec in kitarist Zoran Predin, ki bo v družbi Damir Kukuruzović Django Group predstavil album Ljubimec iz omare.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: DG/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: DG/STA
Arhiv STA

Na Ljubljanskem gradu se bodo v novem glasbenem ciklu predstavili ustvarjalci, ki so odlični pisci besedil in glasbe in katerih inštrument sta tako kitara kot njihov glas, so sporočili organizatorji. Prvi bo v sklopu cikla nastopil uveljavljeni glasbenik, pesnik in avtor Predin, ki podpisuje 37 glasbenih albumov. Znan je po številnih skorajda ponarodelih besedilih, nepozabnih šansonih in pa glasbi za film in gledališče.

Na gradu se bo Predin občinstvu predstavil z zasedbo Damir Kukuruzović Django Group, s katero tesno sodeluje že več let. Skupaj bodo predstavili glasbenikove skladbe z albuma Ljubimec iz omare ter druge uspešnice.

Sledita koncerta predstavnikov mlajše generacije, Ditke in Boštjana Narata, ki v zadnjih letih navdušujeta občinstvo s svojim pristnim glasbenim izrazom. Pevka, kitaristka in skladateljica Ditka bo 15. februarja s svojim bandom krojila večer Ne bodi kot drugi, njen gost pa bo Feri Lainšček. Ditko glasba spremlja od otroštva. Kmalu se je naučila igrati kitaro in nastopati na festivalih po Sloveniji. Leta 2013 je izdala zgoščenko Ne bodi kot drugi s petimi avtorskimi in petimi uglasbenimi poezijami, tri leta kasneje pa še album Lainščkovih uglasbenih pesmi Ne spreminjaj me.

Pevec in kitarist Narat bo na Ljubljanskem gradu nastopil 22. marca. Doslej je izdal dva solo albuma Strah je odveč ter Konec sveta vedno pride nenapovedano. V zadnjih letih se je posvečal delu v skupini Katalena, sodelovanju z Neco Falk, pisanju esejev in kolumn, hkrati pa je ustvarjal nove skladbe. Na grajskem večeru Nekam potujejo vlaki bo predstavil novonastali material, ozrl pa se bo tudi v preteklost. Dobršen del koncerta bo oder delil s kolegoma, bobnarjem Blažem Celarcem ter jazzovskim saksofonistom Cenetom Resnikom.

Koncertni cikel bo 12. aprila sklenil prav tako priznani glasbenik Aleksander Mežek v družbi zasedbe Akademiki. Mežek bo konec leta praznoval 70. osebni jubilej, na glasbeni sceni pa je že pol stoletja. Kot so zapisali organizatorji cikla, bi lahko Mežkovo kariero, ki jo je gojil tako doma kot v tujini, poimenovali kot zgodbo dveh dežel - "zmes slovanskega srca, saj je tu odraščal, in zahodne kultiviranosti - Velike Britanije, kamor ga je že zgodaj odpeljala ljubezen do glasbe".

Mežkov opus zajema več kot 20 samostojnih izdaj v Sloveniji, Veliki Britaniji, ZDA in drugod po Evropi. Na koncertu na Ljubljanskem gradu, poimenovanem po njegovi znani skladbi Siva pot, se bo glasbenik predstavil s skupino Akademiki.