Svet 6.1.2018 5:00

Filharmonija na Labi več kot le koncertna hiša

Hamburg, 6. januarja - Januarja lani odprta Filharmonija na Labi (Elbphilharmonie) je postala pravi magnet za obiskovalce. Do decembra se je na ploščad na višini 37 metrov, imenovano Plaza, povzpelo 4,5 milijona ljudi, 750.000 pa jih je prisluhnilo koncertom v filharmoniji, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Filharmonijo v pristanišču reke Labe, ki je dobila vzdevek Elphi, je na nekdanjem skladišču zasnoval arhitekturni biro Herzog & de Meuron iz Basla. Arhitekta Jacques Herzog in Pierre de Meuron sta ohranila spodnji, opečnati del zgradbe, ki je del nekdanjih pristaniških skladišč, zgornji del poslopja, ki je na najvišji točki visok 110 metrov, pa je s svojim steklenim pročeljem precej bolj spektakularen primer sodobne arhitekture.

V poslopju sta dve koncertni dvorani, hotel in lastniška stanovanja. Na Plazo se je mogoče povzpeti prek več kot 82 metrov dolgih tekočih stopnic ali z dvigalom.

Temeljni kamen za filharmonijo so položili že leta 2007. Po prvotnih načrtih so jo nameravali odpreti leta 2010, zaradi napak pri načrtovanju in sporov pa so morali datum večkrat preložiti.

Gradnja je za nekaj časa celo obstala, šele ko sta se mesto in gradbeno podjetje Hochtief po dolgem sporu leta 2013 dogovorila za njeno nadaljevanje, so dela na gradbišču ponovno stekla.

Posledično z vsem tem so narasli tudi stroški gradnje. Davkoplačevalce naj bi prvotno stala 77 milijonov evrov, končni znesek pa se je ustavil pri 789 milijonov evrov.

Filharmonijo na Labi so 11. januarja 2017 odprli s koncertom orkestra NDR Elbphilharmonie s šefom dirigentom Thomasom Hengelbrockom.