Slovenija 9.1.2018 6:00

V Kopru razstava v spomin na prvi izid revije Slovenka

Koper, 9. januarja - V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru bodo popoldne odprli razstavo Tržaške Slovenke. Z razstavo, ki jo je za obeležitev svoje 70-letnice pripravila Narodna in študijska knjižnica iz Trsta, se želijo spomniti prvega izida Slovenke, prve slovenske ženske revije, ki je izhajala med leti 1897 in 1902, ter njene urednice Marice Nadlišek.

Prvi slovenski ženski tiskani medij v takratnem slovensko govorečem delu avtro-ogrske monarhije je prvič izšel v Trstu, ki je bil naklonjen ženskemu delovanju. "Mladi liberalni krogi so podpirali ženski vstop v javnost. Marica Nadlišek je že pred urednikovanjem Slovenke pisala v tržaški Edinosti in si prizadevala, da bi tudi ženske in dekleta delovala v nacionalnih vrstah," je ob predstavitvi knjige Slovenka. Prvi ženski časopis (1897-1902) decembra lani pojasnila njena urednica, zgodovinarka Marta Verginella.

Slovenka je tako v slovenskem narodno zavednem okolju izobraženim ženskam omogočila prostor javnega nastopanja in organiziranja. Revija je spodbujala k pisanju in pesnjenju in rušila tabuje, ko je pisala o pravici do splava, kontracepciji, spolnosti pred poroko, homoseksualnosti in drugih temah. Velik novinarski podvig na prelomu 20. stoletja je sicer dolgo veljal za nekakšno vadnico ženskega leposlovnega pisanja: v njej so med drugim objavljale Zofka Kveder, Karla Ponikvar Grmek, Elvira Dolinar, Vida Jeraj in Kristina Šuler.

Odprtje koprske razstave bo obogatila predstavitev zbornika Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem, ki ga je izdala tržaška založba Mladika v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm in vsebuje 29 prispevkov različnih avtorjev iz zamejstva in matice, posvečenih primorskim avtoricam od konca 19. stoletja do sodobnosti. Na predstavitvi bodo prisotne urednica zbornika Marija Pirjevec in avtorice treh izmed prispevkov, Jasna Čebron, Karin Marc Bratina in Vladka Tucovič.