Svet 10.1.2018 5:00

Fellinijev kinematograf Fulgor bodo znova odprli

Rimini, 10. januarja - Znameniti kinematograf Fulgor v Riminiju, v katerega je zahajal slavni italijanski filmski režiser Federico Fellini, bodo po večletni obnovi ponovno odprli 20. januarja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ikonski kinematograf Fulgor, ki ga je v filmu Amarcord ovekovečil Federico Fellini, bo 20. januarja, na rojstni dan legendarnega režiserja, ponovno odprt, je v petek dejal župan Riminija Andrea Gnassi in napovedal, da bodo "nekonvencionalno" odprtje kina zaznamovali z zabavo v noči z 19. na 20. januar.

Fulgor, ki ima prostor, ki ga je zasnoval z oskarjem nagrajeni scenograf Dante Ferretti, so v rimskem studiu Cinecitta ponovno ustvarili za nostalgično Fellinijevo komedijo leta 1973.

V najstarejšem mestnem kinu si je Fellini v očetovi družbi prvič ogledal film in začel navdušeno spoznavati čare tega sveta. Kmalu je sam zaslužil za vstopnice, in sicer z risanjem filmskih likov.

Fellini, rojen v Riminiju, se je sprva v Firencah posvečal risanju. S filmom se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči, že leta 1953 pa je bil za film Postopači nagrajen na beneškem filmskem festivalu.

V zgodnejših delih je zaznati socialno kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih in psihoanalitičnih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico.

Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, poleg nagrad na festivalih v Cannesu in Benetkah tudi štiri oskarje za tujejezični film ter nekaj mesecev pred smrtjo leta 1993 še oskarja za življenjsko delo.

V komediji Amarcord iz leta 1973 gre za pol avtobiografsko zgodbo o staranju. Amarcord pripoveduje zgodbo o razuzdani skupini "modelov" v Riminiju. Zgodba je umeščena v leto 1930 oziroma v fašistično Italijo. Film je osvojil 13 različnih nagrad, med drugim tudi oskarja za najboljši tujejezični film.