Svet 9.1.2018 10:29

Literarna nagrada man booker odslej tudi na Irskem objavljenim knjigam

London, 9. januarja - Fundacija Booker Prize je spremenila pravila za podeljevanje literarne nagrade man booker. Ta je bila doslej namenjena le romanom, ki so bili napisani v angleščini in so izšli v Veliki Britaniji, po novem pa je namenjena tudi romanom, ki so izšli na Irskem. Doslej namreč irski avtorji brez britanskega založnika niso prišli v izbor za nagrado.

Kot piše spletni portal The Guardian, so sicer pravila za podeljevanje 50.000 funtov vredne nagrade nekoliko spremenili že pred tremi leti. Do leta 2013 so namreč nagrado podeljevali le avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, nato pa so jo namenili vsem romanom, ki so bili napisani v angleščini in izdani v Veliki Britaniji. Sedaj pa je bila odpravljena še anomalija, ki je določala, da knjige, ki so izšle na Irskem, niso prišle v poštev za nagrado.

Med knjigami, ki doslej niso prišle v poštev za nagrado, je bil denimo roman Solar Bones, ki ga podpisuje irski romanopisec Mike McCormack, saj je roman najprej izšel pri neodvisni irski založbi Tramp Press s sedežem v Dublinu. Ko je roman, ki ga je The Guardian ocenil kot izjemnega, pozneje izšel pri založbi Canongates s sedežem v Edinburghu, pa se je prebil v širši izbor nagrade man booker leta 2017.

"Solar Bones pa ni le eno najzanimivejših del na področju leposlovja v letu 2016, je tudi eden najbolj prepričljivih romanov desetletja," besede soustanoviteljice založniške hiše Tramp Press Sarah Davis-Goff leta 2016 v Guardianu povzema spletni portal. Obžalovala je tudi, da neodvisne založbe "opravljajo težaško delo pri iskanju izjemnih novih talentov", ob tem pa morajo tisti irski avtorji, ki imajo pred očmi nagrado man booker, resno razmisliti o ponudbi britanskih založnikov pred ponudbami irskih.

Kot so še sporočili iz fundacije, so se sicer težave zavedali že več let, z novimi pravili pa želijo neodvisnim irskim založbam zagotoviti enake možnosti, kot jih imajo tisti irski založniki, ki imajo sedež v Veliki Britaniji in katerih knjige so lahko bile nagrajene že doslej.

Gaby Wood, ki je v fundaciji pristojna za literaturo, pa je povedala: "Veseli nas, da bomo podprli irske založnike in pisatelje, katerih dela izdajajo." Dodala je, da na Irskem in v Veliki Britaniji hkrati nastane in izide toliko vznemirljivega novega leposlovja, da so čutili, da je prav, da to priznajo in spoštujejo.

O dobitniku letošnje nagrade man booker bodo odločali filozof in romanopisec Kwame Anthony Appiah, pisec kriminalk Val McDermid, kritik Leo Robson, pisateljica in kritičarka Jacqueline Rose ter umetnica Leanne Shapton. Širši izbor del za nagrado bo znan julija, je še poročal The Guardian.