Slovenija 9.1.2018 13:58

V Centru in galeriji P74 bodo v prihodnjih letih raziskovali temo Laži in dejstva

Ljubljana, 9. januarja - V Centru in galeriji P74 bodo v prihodnjih štirih letih pozornost posvetili temi Laži in dejstva. V četrtek bodo v Kapsuli odprli razstavo Nevene Aleksovski, do konca leta pa med drugim ponudili skupinsko razstavo Zmagovite štiri in samostojno razstavo Sanje Iveković, se posvetili OM Produkciji in gostovali na sejmih v tujini.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal umetniški in poslovni direktor P74 Tadej Pogačar, so po vsebinski plati program za naslednje štiriletno obdobje naslonili na misel treh teoretikov in mislecev 20. in 21. stoletja, ki so v številnih zapisih analizirali teme, kot so informacija, dejstvo, laž, propaganda in javni odnosi, ter razkrili metode različnih oblik prikritih manipulacij. To so Hanna Arendt, John Berger in Adam Curtis.

Ker še niso znani rezultati programskega razpisa ministrstva za kulturo, je, kot je izpostavil, program, kot ga je predstavil danes, tak, kot so ga prijavili na ministrstvu, na njegovo potrditev pa še čakajo.

Razstavni program bo ponudil več projektov, v katerih izstopajo ženske umetnice. Med njimi je Pogačar izpostavil razstavo Zmagovite štiri, ki bo združila dela štirih izjemnih umetnic - Marie Ali, Adriane Maraž, Milene Usenik in Gete Bratescu.

Pred nekaj leti preminulo italijansko umetnico Mario Ali je mednarodna kulturna javnost po njegovih besedah odkrila šele pred nekaj leti, med drugim je bila izpostavljena na zadnjem beneškem bienalu. Domača ustvarjalka Adriana Maraž je izjemna grafična umetnica, Mileno Usenik pa v zadnjih letih na novo odkrivajo kot eno ključnih umetnic pop arta. Prav tako ponovno odkrivajo romunsko umetnico starejše generacije Geto Bratescu, katere dela vključujejo v številne najpomembnejše bienale in razstave.

Napovedal je tudi samostojno razstavo Sanje Iveković. Kot je poudaril, so leta 2006 pripravili umetničino prvo samostojno razstavo v Sloveniji, letošnja bo njena druga. Glede na to, da gre za eno najpomembnejših sodobnih umetnic iz regije in širše, se mu zdi nenavadno, da v Sloveniji ni imela samostojnih razstav. Na letošnji v P74 bodo predstavljena novejša dela, ki še niso bila razstavljena.

V programskem ciklusu P74 kino, namenjenem predstavljanju opusov, ki sicer v galerijskih programih niso dovolj prisotni, se bodo posvetili Slobodanu Valentinčiču oziroma OM Produkciji. Predstavili bodo film Kabum avtorja Florjana Gorjana, ki velja za prvi slovenski eksperimentalni celovečerec in edino dolgometražno delo v opusu umetniškega kolektiva OM Produkcije, ki je v 70. in 80. letih minulega stoletja v Sloveniji na 8-milimetrski in 16-milimetrski trak sproducirala več kot 40 eksperimentalnih filmov.

Med domačimi sodelovanji je Pogačar napovedal prvo pregledno razstavo projekta CODE RED v Mestni galeriji Ljubljana. Med mednarodnimi pa pričenjajo novo sodelovanje s Kunstverein Milano, neodvisnim centrom, ki deluje na področju sodobne umetnosti, avtorskega filma in knjige umetnika, ter Galerijo SODA iz Bratislave.

Med mladimi avtorji, ki jih vsako leto izpostavljajo, bodo letos poleg Nevene Aleksovski predstavili še Špelo Škulj. Poleg tega bodo med drugim pripravili 5. edicijo sejma konvencija Blind Date, pri čemer bodo letos dogajanje razpršili po več razstaviščih, objavili javni razpis za nagrado skupine OHO, ter sodelovali na sejmih v tujini. Kot je povedal Pogačar, so že potrjena sodelovanja na sejmih ART Rotterdam, ARCO Madrid in VOLTA New York.