Svet 10.1.2018 6:00

EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v New Yorku

New York, 10. januarja - EnKnapGroup s predstavo Zasledovalci sreče konec tedna gostuje na 14. izdaji enega največjih festivalov sodobne umetnosti na svetu, Under the radar v New Yorku. Pod idejno zasnovo, besedilo in režijo predstave se podpisujeta Pavol Liška in Kelly Copper, vodja newyorškega Nature Theater of Oklahoma.

Predstava Zasledovalci sreče je nastala z vabilom umetniškega vodje skupine EnKnapGroup Iztoka Kovača Pavlu Liški in Kelly Copper. V leto trajajočem delu s plesalci EnKnapGroup sta mednarodno priznana umetnika ustvarila osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom.

Gre za ljudsko zgodbo, ki se neprestano spreminja, oziroma za zgodbo o skrajno nasilnem širjenju zahodne kulture. "V predstavi, ki nas med drugim popelje tudi na potovanje v Bagdad, srečamo mehiškega barmana, avstrijskega prodajalca, novodobni magični napoj in vznemirljive kavbojske plese. Predstava pa plesalcem vsestranske skupine EnKnapGroup ponuja idealno platformo, kjer lahko pokažejo vse svoje talente," so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

Tako bo EnKnapGroup s predstavo Zasledovalci sreče od petka do nedelje nastopila v newyorškem Skirball Centru, ki sprejme 860 obiskovalcev. Festival Under the radar od 4. do 15. januarja prinaša 26 predstav na pet različnih odrih. V 14. letih se je na njem zvrstilo več kot 229 skupin iz 42 držav. Festival predvsem išče in sledi svežim odrskim stvaritvam, ki preizkušajo meje teatra, so zapisali v moščanskem centru kulture.

Nastop v New Yorku predstavlja vrhunec trenutno najpomembnejšega niza gostovanj skupine, ki v letošnji jubilejni sezoni beleži deseto obletnico delovanja.

Predstava Zasledovalci sreče je sicer nastala v produkciji Zavoda EN-KNAP v sodelovanju s koproducentoma pariškega Theatre de la Ville in Steirischer herbst iz Graza. Februarja bo gostovala v Parizu, marca pa se bodo člani skupine odpravili v Bruselj in na hongkonški Arts Festival.