Svet 11.1.2018 5:00

Hirst bo nova dela iz opusa pikčastih slik razstavil v graščini iz 18. stoletja

Ljubljana, 11. januarja - Britanski umetnik Damien Hirst bo nova dela iz svojega znamenitega opusa pikčastih slik razstavil v graščini iz 18. stoletja. Razstavo slik iz serije Colour Space bodo v veličastnih sobanah graščine Houghton Hall v Norfolku, najodličnejše britanske paladianske arhitekture, odprli marca.

Kitajska, Hongkong. Umetniška dela britanskega umetnika Damiena Hirsta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Umetniška dela britanskega umetnika Damiena Hirsta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Graščina je bila zgrajena v 18. stoletju za prvega britanskega predsednika vlade Roberta Walpolea, njene sobane je nekdaj krasila ena najimenitnejših umetniških zbirk na svetu, piše spletni portal The Guardian.

Walpole je posedoval izjemno obsežno zbirko, ki je veljala za najboljšo v državi, saj so bila v njej dela umetnikov, kot so bili Rembrandt, Poussin, Van Dyck in Velazquez. Leta 1779, štiriintrideset let po njegovi smrti, pa je razsipnost njegovega vnuka pripeljala do prodaje zbirke. Za tedaj ogromno vsoto 40.555 funtov je bila zbirka kupljena za Katarino Veliko.

Razstava je po pisanju portala še en dokaz, da Hirst ničesar ne počne samo na pol. Leta 2012 je denimo s svojimi pikčastimi slikami zavzel vseh 11 galerij Gagosian po svetu, lani je razstavljal v dveh beneških palačah.

Tokrat bo v sijajnih prostorih graščine razstavil okoli 50 novih slik, nekaj njegovih najbolj prepoznavnih skulptur pa bo postavljenih na vrtu. Slike po pisanju spletnega portala predstavljajo novo fazo v razvoju umetnikovih pikčastih slik, ki so poleg njegovih živali v formaldehidu in slik, ki so jih ustvarjali stroji, vrteče se naprave, ki so na površino nanašale plasti barve, med njegovimi najbolj prepoznavnimi deli.

Po besedah kustosa razstave Maria Codognata nova dela predstavljajo bolj svoboden in organski odgovor na pikčaste slike. "Dobesedno bodo nadomestila slike starih mojstrov, tudi razstavljena bodo kot slike starih mojstrov, na drugačen način kot v klasični beli galerijski kocki," je povedal.

Zgodovinski sijaj soban bo sicer v kontrastu s Hirstovimi deli, bodo pa obiskovalci lahko videli, kako klasične in ikonične so postale njegove slike. "Gre za res osupljiv prostor. Za Hirsta bo razstavljanje v takšnem kontekstu zanimiv eksperiment," je dodal.

Okoli Hirstovih pikčastih slik so sicer mnenja kritikov deljena. Obstajalo naj bi jih več kot 1400, večino so v zadnji 30 letih naslikali Hirstovi pomočniki.

Cikel Colour Space pa je umetnik zasnoval kot omejeno serijo z zelo strogimi pravili. Skupaj bo zanjo naslikanih štiri milijone pik, pri čemer jih bo na največjem platnu 90.000. Na skupaj 250 platnih bodo sicer pike, velike 6, 10, 25, 50, 75 in 100 milimetrov. V serijo bodo vključeni tudi triptih in 12 platen s črnim ozadjem.

Slike nastajajo v Hirstovih studiih v Devonu, Londonu in Gloucestershiru. Hirstovi pomočniki dnevno v povprečju naslikajo vsak po 1500 pik, je še poročal The Guardian.

Razstava bo na ogled od 25. marca do 30. septembra.