Svet 11.1.2018 5:30

Pariški Center Pompidou sklenil dogovor o podružnici v Šanghaju

Šanghaj, 11. januarja - Pariški Center Pompidou, ki se ponaša z drugo največjo zbirko moderne umetnosti na svetu, je sklenil dogovor o odprtju podružnice v Šanghaju, je sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Macron je novico sporočil po pogovorih s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v sklopu svojega prvega državniškega obiska na Kitajskem.

Francija, Pariz. Pariški Center Pompidou. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški Center Pompidou.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Več informacij Macron ni podal, so pa po pisanju francoske tiskovne agencija AFP v Centru Pompidou že julija napovedali odprtje podružnice.

Kot so napovedali, bodo v delu novega Umetnostnega muzeja West Bund, ki ga v kulturni četrti gradijo po načrtih britanskega arhitekta Davida Chipperfielda, v petih letih pripravili okoli 20 razstav.

Pariški Center Pompidou, ki načrtuje tudi podružnice v Južni Koreji in Belgiji, se je s kitajskimi oblastmi sicer dogovarjal več kot desetletje.

Leta 2016 je v Razstavnem centru Šanghaj pripravil prvo večjo razstavo na Kitajskem. Pod naslovom Mojstrovine iz Centra Pompidou (1906-1977) je združila dela Pabla Picassa, Marcela Duchampa in drugih velikih imen likovne umetnosti.

Z West Bund Group je Center Pompidou podpisal protokol za petletno pogodbo z možnostjo podaljšanja, v skladu s katero bodo razstave v novem muzeju začeli postavljati leta 2019.

Družba namreč del nekdaj industrijskega območja Xuhui spreminja v enajst kilometrov dolg kulturni koridor vzdolž reke Huangpu.

Iz Centra Pompidou so tudi sporočili, da bodo v podružnici, ki se bo imenovala Center Pompidou Šanghaj, pomembno mesto namenili sodobni kitajski umetnosti.

Umetnostni muzej West Bund naj bi bil sicer zgrajen konec leta 2018 in bo največji magnet med kulturnimi institucijami na tem območju, med katerimi so tudi Muzej Long, Muzej Yuz in Center fotografije Šanghaj.

Kot še piše AFP, Center Pompidou v svojih zbirkah hrani več kot 120.000 umetniških del in velja za drugega najpomembnejšega na svetu takoj za newyorškim Metropolitanskim muzejem.