Slovenija 11.1.2018 10:10

V Cankarjevem domu začetek večmedijskih večerov filozofa Uršiča in fotografa Modica

Ljubljana, 11. januarja - V Cankarjevem domu bo drevi prvi iz cikla štirih večmedijskih večerov Marka Modica in Marka Uršiča o štirih prvinah sveta z naslovom Kvadratura prasevanja. Večeri bodo potekali ob četrtkih, danes bo na vrsti Voda, ki je najbolj spremenljiva prvina, saj lahko privzame vsako obliko in se prilagodi vsakemu prostoru.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Fotograf in slikar Marko Modic ter filozof in pisatelj Marko Uršič se v štirih večerih (Voda, Zemlja, Ogenj, Zrak) s skupnim naslovom Kvadratura prasevanja srečujeta v ustvarjalnem sanjarjenju o štirih prvinah sveta. Njuno miselno in domišljijsko snovanje se navezuje tudi na tetralogijo francoskega filozofa Gastona Bachelarda o štirih klasičnih elementih, so sporočili iz Cankarjevega doma.

V vsakem od štirih večerov Uršič v polurnem uvodnem delu naniza nekaj misli o vsakokratni prvini, glavni del večerov pa je enourna predstavitev Modicevih fotografij iz njegovega obsežnega umetniškega opusa. Projekcijo spremlja avtorjeva glasba, obogatena s poigravanjem Boštjana Gombača.

Vodo, ki bo danes v ospredju, je najstarejši grški filozof Tales pojmoval kot prapočelo vseh bitij, vsega sveta. Na Modicevih fotografijah se v podobah vode razpirajo, križajo in prepletajo številni svetovi, veliko plasti resničnosti.