Svet 12.1.2018 6:00

Univerza v Teksasu pridobila arhiv Arthurja Millerja

Austin, 12. januarja - Center Harryja Ransoma na Univerzi Teksas v Austinu je pridobil arhiv leta 2005 preminulega ameriškega dramatika Arthurja Millerja. Za več kot sto zabojev rokopisov, beležk, zapiskov fotografij in dnevnikov je center odštel okoli 2,7 milijona dolarjev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Miller je bil sicer že v času življenja povezan s Centrom Harryja Ransoma. Že v 60. letih minulega stoletja je centru podaril rokopise zgodnjih dram in delovne zapiske. Nova pridobitev je zelo povečala zbirko, v kateri je sedaj zajeta celotna zgodba Millerjevega življenja in ustvarjanja, zgodovina produkcij njegovih najpomembnejših iger in mednarodno sprejemanje njegovega dela, piše na spletni strani Centra Harryja Ransoma.

Miller je veljal za družbeno in politično angažiranega pisca z izrazitim čutom za moralno odgovornost. Uveljavil se je precej zgodaj, že pri 33. letih je za Smrt trgovskega potnika prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Pisal je pod vplivom dramatika Henrika Ibsena. Med njegovimi pomembnejšimi deli so poleg Smrti trgovskega potnika, ki je tudi v slovenskih gledališčih doživela vrsto uprizoritev, še drame Vsi moji sinovi, Lov na čarovnice, Pogled z mostu, Usodna vožnja, Afera v Vichyju in Po padcu.

Slednja je zelo avtobiografska drama, ki jo je Miller napisal leta 1964, v njej pa opisuje pet let zakona s slovito filmsko igralko Marilyn Monroe.

Prav zakon s filmsko divo je pripomogel k njegovi medijski izpostavljenosti. Dramatik je bil sicer poročen trikrat. Najprej 16 let z Mary Slattery, nato z Marilyn Monroe, ki je 19 mesecev po njuni ločitvi umrla, do leta 2002 pa s fotografinjo Inge Morath, ki jo je prav tako preživel. Nazadnje je prijateljeval s 55 let mlajšo slikarko Agnes Barley.

Miller se je rodil leta 1915 v New Yorku. Študiral je na univerzi v Michiganu in že med študijem pisal dramske igre. Nekaj časa je kot urednik delal pri časopisu Michigan Daily. Med drugo svetovno vojno je bil v vojni mornarici. Nato je kot svobodni pisatelj delal v Hollywoodu. Umrl je v 90. letu starosti za posledicami raka na pljučih in težav s srcem.