Svet 14.1.2018 6:00

V Valletti začetek otvoritvenega tedna EPK

Valletta, 14. januarja - V glavnem mestu Malte Valletti, ki je letos ob frizijskem mestu Leeuwarden nosilec laskavega naziva Evropska prestolnica kulture (EPK), se danes začenja otvoritveni teden EPK. Ponudil bo koncerte, nastope uličnih umetnikov in performanse ter druge dogodke, s katerimi bo oživil mestne ulice. Otvoritveni teden se bo sklenil 21. januarja.

Valletta, Malta. Valletta, prestolnica Malte. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Valletta, Malta.
Valletta, prestolnica Malte.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Kot piše na spletni strani Valletta 2018, bo otvoritveni teden ponudil tudi razstave na različnih lokacijah po mestu ter dneve odprtih vrat, v sklopu katerih bodo obiskovalci lahko odkrivali nekatere najzanimivejše zgodovinske kotičke v mestu. Glavnina dogajanja bo potekala na štirih osrednjih trgih v mestu, tudi ob Vodnjaku Tritona, kjer bo nastopila znamenita katalonska skupina La Fura dels Baus.

V Valleti so se sicer mestne oblasti, ko je leta 2012 postalo znano, da bo mesto postalo evropska prestolnica kulture, odločile precej sredstev vložiti v prenovo mesta.

"Zagotovili smo največjo investicijo v zgodovini neodvisne Malte, to je od leta 1964, da prenovimo mesto," je besede vodje projekta Valletta 2018 Jasona Micallefa povzel nemška tiskovna agencija dpa. Za prenovo mesta so od leta 2013 namenili več kot 50 milijonov evrov, od tega so deset milijonov namenili za kulturo. Tako naj bi sredi leta vrata odprl tudi nov umetnostni muzej.

Program EPK pa bo po Micallefovih besedah "zabaval, izzival in tudi provociral - predvsem pa navdihoval". V projektu Valletta 2018 bo sodelovalo okoli 1000 lokalnih in mednarodnih umetnikov. Napovedani so koncerti, gledališke in plesne predstave ter razstave, ki bodo napolnili različne lokacije v sami Valletti in tudi drugod po otoku.

Na področju vizualne umetnosti je med drugim napovedana razstava malteških umetnikov z naslovom Inspired in China, ki bo od 19. januarja pa do sredine avgusta na ogled na različnih lokacijah po Malti. Med 29. junijem in 14. julijem pa bo na Malti potekal mednarodni festival umetnosti, ki bo ponudil pestro paleto razstav in drugih dogodkov.

Predstava Rockquiem v izvedbi Malteškega filharmoničnega orkestra bo predstavila rockovsko verzijo znamenitega Mozartovega Rekviema, ki ga skladatelj ni uspel dokončati, saj ga je prehitela smrt, Gledališče Manoel pa bo na oder postavilo Mozartovo opero Don Giovanni. Ljubitelje literature bo avgusta na Malto vabil festival mediteranske literature. Kot enega od vrhuncev dogajanja pa organizatorji napovedujejo spektakel s plovili The Peagant of the Sea, ki bo junija potekal v pristanišču.

V mestu pričakujejo, da se bo zaradi EPK število turistov, ki tudi sicer množično oblegajo otok s približno pol milijona prebivalcev, povečalo za sedem odstotkov.