Svet 13.1.2018 5:00

Novo sprejemno poslopje na berlinskem Muzejskem otoku bodo odprli leta 2019

Berlin, 13. januarja - Novo sprejemno poslopje na berlinskem Muzejskem otoku bodo odprli leta 2019. Galerijo Jamesa Simona, kot so poimenovali poslopje, gradijo po načrtih britanskega zvezdniškega arhitekta Davida Chipperfielda. Zaradi težavne gradnje so za leto 2014 napovedano odprtje najprej prestavili za tri in zdaj še za dve leti.

Nemčija, Berlin. Berlin. Arhiv STA. Foto: Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Berlin.
Arhiv STA.
Foto: Xinhua/STA

Zemljišče, na katerem gradijo novo sprejemno poslopje, so morali namreč najprej utrditi z betonskimi piloti. Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa med obiskom gradbišča povedala Petra Wesseler iz Zveznega urada za gradbeništvo in urejanje prostora, gradnja trenutno poteka po načrtu, tako glede časovnice kot tudi financ.

Galerija Jamesa Simona bo vstopna točka za ker pet razstavišč na Muzejskem otoku. V njej bo potekala prodaja vstopnic, urejeni bodo kavarna, muzejska trgovina in garderobe ter avditorij s 300 sedeži. Poleg tega bo v njej na voljo 700 kvadratnih metrov razstavnih površin.

Zaradi zamud in težavne gradnje so se sicer stroški s prvotno predvidenih 71 povečali na 134 milijone evrov, še piše dpa.