Slovenija 13.1.2018 9:00

V SF drevi koncert ob 70-letnici filharmoničnega orkestra

Ljubljana, 13. januarja - Slovenska filharmonija (SF) bo drevi s koncertom obeležila 70-letnico filharmoničnega orkestra, ki je nastal na pobudo skladatelja Marjana Kozine, dirigenta Sama Hubada in muzikologa Vlada Goloba. Orkester SF bo pod dirigentsko taktirko Simona Krečiča in s solistom pianistom Juretom Goručanom ponovil spored koncerta s 13. januarja 1948.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na programu so baletni suiti Ljubezen čarovnica Manuela de Falle in Sejemska borba bikov Salvadorja Bacarissea, de Falline simfonične slike za klavir in orkester Noči v španskih vrtovih ter simfonična suita Iberija Isaaca Albeniza.

Slovenska vlada je odločbo o ustanovitvi filharmonije izdala 30. decembra 1947. Prvi direktor in umetniški vodja te naše osrednje glasbene ustanove je bil Marjan Kozina. Prvi koncert novega Orkestra SF pa je bil 13. januarja 1948 v dvorani hotela Union.

Med večjimi prelomnicami v delovanju SF velja omeniti leto 1976, ko je prenehal delovati filharmonični zbor, kar je povzročilo težave pri izvajanju velikih vokalno-instrumentalnih skladb. Praznino je v veliki meri zapolnil ljubiteljski Consortium musicum z zborovodjem Mirkom Cudermanom, na čigar pobudo je leta 1991 nastal samostojen Slovenski komorni zbor, ki se je nato vključil v filharmonijo.

Druga prelomnica pa je bilo leto 1982, ko so v Ljubljani odprli nov kulturni hram - Cankarjev dom, kamor je SF preselila svojo abonmajsko dejavnost. Število obiskovalcev se je potrojilo, veliki simfonični orkester pa je začel nastopati v akustično primernejši dvorani, kar se je ohranilo do danes.

Častni pokrovitelj drevišnjega koncerta je predsednik republike Borut Pahor. Koncerta ob 70-letnici SF se bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, so sporočili z ministrstva.