Svet 15.1.2018 5:30

Basquiatova slika Brez naslova kmalu na ogled v Muzeju Brooklyn

New York, 15. januarja - Slika ameriškega umetnika haitijsko-portoriških korenin Jean-Michela Basquiata Brez naslova, ki jo je lani maja na dražbi za 110,5 milijona dolarjev kupil japonski milijarder Yusaku Maezawa, bo konec meseca razstavljena v Muzeju Brooklyn. Slike širša javnost doslej pravzaprav ni imela priložnosti videti, tokrat bo prvič razstavljena v muzeju.

"To mojstrovino želim deliti s čim več ljudmi, začel bom z Basquiatovim rojstnim Brooklyn," je Maezawa zapisal na družbenem omrežju Instagram. "Navdušen sem, da lahko Basquiatovo mojstrovino pošljem nazaj domov v Brooklyn," pa so po pisanju francoske tiskovna agencije AFP njegove besede v sporočilu za javnost povzeli v Muzeju Brooklyn.

Slika iz leta 1982 bo v Muzeju Brooklyn na ogled od 26. januarja do 11. marca. Nato bo "šla na svetovno turnejo" ter na koncu stalno mesto našla v muzeju, ki ga Maezawa gradi v svojem rojstnem mestu Chiba v bližini Tokia.

Znesek, ki ga je Maezawa odštel za sliko, je sicer po navedbah avkcijske hiše Sotheby's rekorden tako za delo Basquiata, kot tudi za delo kateregakoli ameriškega umetnika.

Basquiat se je rodil leta 1960 v Brooklynu očetu Haitijcu in materi Portoričanki. Komaj sedemnajstleten je zapustil dom in živel na ulicah spodnjega Manhattna. Na zidove in pročelja v newyorškem Sohu je risal grafite, na katere se je podpisoval s psevdonimom Samo.

Prvi preboj je prišel z razstavo 50 mladih newyorških umetnikov v P.S.1, centru za sodobno umetnost v newyorškem Queensu. Razstavo je videla tudi galeristka Annine Nosei, ki je v svoji galeriji v Sohu hotela pripraviti prvo samostojno razstavo Basquiatovih slik. Dala mu je denar za platna in barve ter studio v galeriji, kjer je delal.

Vse slike so bile prodane že na odprtju. Ko je še pesnik, pisatelj in umetnostni kritik Rene Ricard v Artforumu leta 1984 napisal prelomni tekst o Basquiatu Radiant Child, ga je to izstrelilo med zvezde umetnostne scene.

Postajal je milijonar in življenje se mu je radikalno spremenilo. Pri 21 letih je postal tudi najmlajši umetnik, ki je razstavljal leta 1982 na documenti VII v nemškem Kasslu. Predstavil se je še v Zürichu, Rimu, Rotterdamu, Tokiu. The New York Times Magazine mu je namenil zgodbo in ga natisnil na naslovnici. Postal je vizualni umetnik s statusom rock zvezde.

Basquiatu, ki je v nekaj letih iz brezimnega uličnega umetnika postal planetarna popzvezda ter se od brezdomca zavihtel med bogataše, so droge postale dnevna rutina, prav tako boemsko življenje in dekadentno trošenje denarja.

Z Warholom sta naredila skupni projekt, v katerem sta intervenirala v slike drug drugega, a so bile kritike slabe. Ko je umrl Warhol, je Basquiata njegova smrt močno prizadela in z njim je šlo samo še navzdol. Umrl je zaradi prevelikega odmerka heroina, star komaj 27 let. V svojem kratkem življenju je naredil tisoč platen in enako število risb, ki danes dosegajo milijonske zneske.