Slovenija 13.1.2018 11:17

Martina Batič prevzema vodenje zbora francoskega nacionalnega radia

Ljubljana, 13. januarja - Martina Batič, eno vodilnih dirigentskih imen mlajše generacije ne le v Sloveniji, temveč tudi na tujem, z mesta vodje Zbora Slovenske filharmonije (SF), ki ga je zasedala do konca lanskega leta, septembra odhaja na delo v Pariz. Vodila bo mešani zbor francoskega nacionalnega radia, poroča spletni portal Aleteia.

Ljubljana. Dirigentka Martina Batič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dirigentka Martina Batič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Radio France ima sicer še dva orkestra in otroški zbor, Martina Batič pa bo vodila mešani zbor, ki zaposluje 95 članov. Gre za največji zbor po številu zaposlenih v Evropi, morda tudi na svetu, piše spletni portal.

V zadnjih letih je imela veliko projektov v tujini, med drugim tudi dva s tem zborom. Ker je bilo sodelovanje uspešno, so jo povabili, da se prijavi na razpis. Med več kandidati so se zanjo odločili na podlagi dela, referenc in koncerta, ki ga je pripravila z njimi.

To ne pomeni, da se seli v Pariz, dirigentsko se bo še naprej udejstvovala doma in drugod v tujini. "Želim si ostajati doma, imeti 'bazo' doma in odhajati v Pariz v tednih, ko je potrebno," je za spletni portal povedala Martina Batič. Kot še piše Aleteia, bo še pred septembrom s francoskim zborom sodelovala pri dveh projektih.

Martina Batič je po diplomi na oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani leta 2004 na münchenski Visoki glasbeni šoli v razredu Michaela Gläserja z odliko končala podiplomski študij zborovskega dirigiranja. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu. Med letoma 2004 in 2009 je vodila zbor Opere SNG Ljubljana, med letoma 2009 in 2017 pa je delovala kot umetniška vodja Zbora SF.

Jeseni 2006 je zmagala na prestižnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov za nagrado Erica Ericsona, kar ji je odprlo vrata v svet poklicnega zborovstva. Od takrat redno sodeluje z zbori, kot so Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor in Danski radijski zbor, Danski vokalni ansambel, Stuttgartski vokalni ansambel, RIAS Kammerchor in drugi.

Odhod z mesta pomočnice direktorja za zbor v SF je sicer uradno najavila pred lanskimi prvonovembrskimi prazniki.