Svet 14.1.2018 8:25

EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v New Yorku požel stoječe ovacije

New York, 14. januarja - Plesna skupina EnKnapGroup je v petek na premierni uprizoritvi gledališko-plesne predstave Zasledovalci sreče (Pursuit of Happiness), ki je nastala v sodelovanju z ameriškim gledališčem Nature Theater of Oklahoma, požela stoječe ovacije gledališča Skirball Center v newyorškem Greenwich Villagu.

Ljubljana, Španski borci. Predstava Zasledovalci sreče slovenske plesne skupine EnKnap Group. Foto: STA

Ljubljana, Španski borci.
Predstava Zasledovalci sreče slovenske plesne skupine EnKnap Group.
Foto: STA

Ljubljana, Španski borci. Predstava Zasledovalci sreče slovenske plesne skupine EnKnap Group. Foto: STA

Ljubljana, Španski borci.
Predstava Zasledovalci sreče slovenske plesne skupine EnKnap Group.
Foto: STA

Predstava je v okvirju newyorškega festivala Under The Radar, ki poteka že 14. leto in se osredotoča na neodvisni eksperimentalni teater, potekala tudi v soboto, na sporedu pa bo še v nedeljo. "Festival poteka dva tedna, sodelujejo pa številne skupine iz ZDA in sveta z novimi deli. Tema festivala je Zakaj gledališče danes? in vsaka skupina skuša na to vprašanje odgovoriti na svoj način," je dejal umetniški direktor festivala Mark Russell.

Russell ustanovitelja skupine EnKnapp Iztoka Kovača pozna že 25 let, dobro sodeluje pa tudi z Nature Theater of Oklahoma, ki se na festival Under the Radar vrača po petih letih. Po njegovih besedah so vse predstave razprodane. "Ta predstava privlači bolj avanturistične gledalce in ker je plesna predstava združena z gledališčem, je toliko bolj privlačna," je dejal Russell.

Iztok Kovač je dejal, da skupina EnKnapp občasno povabi k sodelovanju tudi tuje sodelavce in predstava Zasledovalci sreče je nastala, ko je k sodelovanju povabil Pavola Liška in Kelly Copper iz Nature Theater of Oklahoma. "Najprej je nastala knjiga Cowboy Dances, nato pa predstava Pursuit of Happiness, kar je pojem, ki ga najdemo v ameriški ustavi," je dejal umetniški direktor predstave Kovač.

"Predstava je posebna, ker ni le plesna, ampak ima tudi uro in 50 minut teksta. Z njo sodelujemo po gledaliških festivalih in plesnih odrih. Dejstvo, da nastopamo na festivalu Under the Radar, ki je zelo cenjen, je za nas velik privilegij in upam tudi odskočna deska za nadaljnja gostovanja," je dejal Kovač. Letos praznujejo deseto obletnico plesne skupine EnKnap ter 25. obletnico ustanovitve Zavoda EN-KNAP. "V ta namen smo pripravili sklop dogodkov, ki se bodo odvili skozi celo leto, poudarek pa bo aprila v Ljubljani."

Pri predstavi gre za zgodbo o skrajno nasilnem širjenju zahodne kulture, ki se seli in spreminja. "V predstavi, ki nas med drugim popelje tudi na potovanje v Bagdad, srečamo mehiškega barmana, avstrijskega prodajalca, novodobni magični napoj in vznemirljive kavbojske plese. Predstava pa plesalcem vsestranske skupine EnKnapGroup ponuja idealno platformo, kjer lahko pokažejo vse svoje talente," so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

Predstava uvodoma parodira mite ameriškega divjega zahoda, kjer plesalci v vlogi igralcev med pretepi in strelskimi obračuni na komičen način mešano filozofsko in poljudno razglabljajo o smislu življenja in medčloveških odnosih, nenadoma pa se z dotlej molčečim oštirjem napravljenim v Mehičana, ki ga igra Bence Mezei, preseli v Bagdad in na namišljeno bojišče med silami zveze Nato ter Iračani, ki ga za kratek čas plesna skupina EnKnap umiri.

Skupino na bojišče pripelje avstrijski voznik tovornjaka s čudežnim napitkom Red Bull, ki ustavlja nasilje, mirovno posredništvo plesalcev pa končajo brezpilotna letala, na katera čudežni napoj nima učinka. Dialogi skozi predstavo skupaj z obrazno mimiko in izgovorjavo igralcev gledalce od začetka do konca ne pustijo resne ali nenasmejane.

Predstava Zasledovalci sreče je nastala v produkciji Zavoda EN-KNAP v sodelovanju s koproducentoma pariškega Theatre de la Ville in Steirischer herbst iz Graza. Poleg Madžara Mezeia nastopajo še Švedinja Ida Hellsten, Slovenka Ana Štefanec Knez, Gilles Noel in Jeffrey Schoenaers iz Belgije ter Lada Petrovski Ternovšek iz Hrvaške. Zasluge za zasnovo, scenarij in režijo pa gredo Pavolu Lišku in Kelly Copper.