Slovenija 16.1.2018 11:13

V Galeriji Photon Borut Peterlin s ciklom Očetova zgodba

Ljubljana, 16. januarja - V Galeriji Photon bodo drevi odprli razstavo Boruta Peterlina z naslovom Očetova zgodba in predstavili istoimensko monografijo. Podobe iz Peterlinovega novega cikla govorijo o izgubi, oddaljenosti in navezanosti ter fotografiji kot mostu. V Ljubljani bo razstava odprta do 2. februarja, nato bo na ogled še v Galeriji Photon na Dunaju.

Novo mesto. Razstava fotografij Boruta Peterlina. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Razstava fotografij Boruta Peterlina.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v Galeriji Photon, Peterlin zadnja leta velja za enega najbolj agilnih ambasadorjev vračanja k analogni fotografiji, zlasti tehniki mokrega kolodija na steklu, ne samo v Sloveniji, temveč v širšem svetovnem merilu. S svojo (hiper)aktivnostjo na tem področju, kjer obilno in s pridom izrablja svetovni splet, se uvršča med vodilne poznavalce in promotorje tehnike, ki je bila izumljen leta 1851, vendar gre po avtorjevem mnenju "za superiorni medij, boljši kot so vsi digitalci ali kot film - ko gre za tonaliteto in ločljivost".

"Ko sem imel deset let, sem se opekel z bencinom. Opekline so bile tako hude, da sem komaj preživel. Bilo je izjemno težko, a šele, ko sem postal oče, sem spoznal, da je moralo biti mojim staršem še mnogo huje! Spoznal sem, da je strah pred izgubo otroka mnogo hujši od strahu pred lastim koncem. Z ženo sva se po 21 letih razšla in te podobe govorijo o izgubi in oddaljenosti. Te podobe govorijo o navezanosti. Te podobe govorijo o fotografiji kot mostu. Te podobe ustvarjajo preteklost. Te podobe govorijo o radostih in bolečinah biti oče," fotografove besede o novi fotografski seriji povzema sporočilo za javnost.

Peterlin je fotografijo študiral v Pragi, kjer je tudi diplomiral. Nato se je izpopolnjeval v Benettonovem raziskovalno-kreativnem centru Fabrica v Italiji, podiplomski študij pa je končal v Londonu. Je ustanovitelj in dolgoletni programski vodja festivala Fotopub, zadnja leta pa je profesionalno sodeloval z revijo Mladina in v različnih komercialnih projektih. Pred nekaj leti se je navdušil nad portretiranjem v tehniki ambrotipije, mokrem kolodiju na steklu, nato pa je to staro tehniko začel uporabljati kot avtorsko izrazno sredstvo v sodobni fotografiji.

V Galeriji Photon na Dunaju bo razstava na ogled med 6. februarjem in 17. marcem.