Svet 17.1.2018 5:30

Doslej znani Van Goghov opus se je povečal za dve risbi

Amsterdam, 17. januarja - Doslej znani opus nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha (1853-1890) se je povečal za dva risbi. To sta risba Grič Montmartre s kamnolomom iz marca 1886, ki je bila pred nekaj leti odkrita v neki zapuščini, in risba Grič Montmartre, ki je iz istega leta.

ZDA, New York. Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

ZDA, New York.
Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Da je risba Grič Montmartre s kamnolomom nedvomno Van Goghovo delo, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v torek sporočili iz Van Goghovega muzeja v Amsterdamu. Ob tem so kot pristno Van Goghovo delo strokovnjaki sedaj prepoznali tudi risbo Grič Montmartre iz zbirke Van Goghovega muzeja v Amsterdamu, za katero je pred tem veljalo, da ni umetnikovo delo.

Kot je povedal direktor muzeja Axel Rüger, obe deli povezujejo format, slog, tehnika in material. "Fantastično je, da sta bili risbi dokončno dodani Van Goghovemu opusu," je dodal. Risba Grič Montmartre s kamnolomom je sicer danes v lasti nekega sklada in ni bila še nikoli razstavljena, piše dpa.

Van Gogh je risbi narisal v začetku leta 1886 v Parizu. Po besedah umetnostnega zgodovinarja Teia Meedendorpa iz muzeja ilustrirata fazo v učenem procesu umetnika. Danes je sicer znanih skupaj okoli 900 Van Goghovih risb. Od tega jih več kot polovico hranijo v amsterdamskem muzeju.

Van Gogh se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Najprej je delal za mednarodno podjetje za trgovanje z umetninami, postopoma pa je izgubil zanimanje za svoje delo in se obrnil k Bibliji. Kot potujoči pridigar je deloval na območju Belgije.

Leta 1880 se je posvetil umetnosti. Sprva je slikal temne slike, leta 1886 pa je odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Njegova barvna lestvica je v Parizu postala svetlejša, poteze čopiča izrazitejše, dramatičnost slike pa poudarjena s črnim robljenjem barvnih ploskev.

Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina. Postopoma je med njima prišlo do osebnih nesoglasij in decembra je Van Gogh v enem od svojih napadov Gauguinu grozil z britvijo. Pozneje si je z njo odrezal košček ušesa.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. V letu, ki ga je preživel v bolnišnici, je ustvaril 150 slik. Maja 1890 se je iz Saint-Remyja preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.