Slovenija 17.1.2018 10:03

V Bežigrajski galeriji 1 razstava Milene Gregorčič

Ljubljana, 17. januarja - V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi odprli razstavo Milene Gregorčič z naslovom Linije prostora, slike. Postavitev združuje dela iz zadnjega obdobja, za katera so značilne podolgovate prosojne slikovne površine v lebdečih prostorskih postavitvah.

Za likovna dela Milene Gregorčič so po besedah kustosa Miloša Bašina v zadnjih letih značilne podolžne oblike slik. Na njihovih površinah tudi nizanje posameznih podob, ki si sledijo v sekvencah. Med seboj se na njihovih začetnih delih v sožitju prekrivajo.

Prav vse na sredini posameznih likovnih podob navidezno združuje in povezuje svetla linija. Sega od začetka do konca. Navidezno se širi navzven in sega zunaj vseh podob. Tam, kjer se začenja črta, je vedno v njenih podobah začetek in samo navidezen konec. Je metafora za večnost in brezkončnost.

Vse podobe imajo videz stalnega spreminjanja in vedno novih začetkov ustvarjanja posameznih sekvenc. Ko smo v njenih likovnih podobah na začetku, smo hkrati tudi na koncu koncev sobivanja oblik, je v katalogu še zapisal Bašin.

Umetnica pa je zapisala, da so jo v 80. letih minulega stoletja poskusi pripeljali do zasnove slikarskega cikla prosojnih sestavljenk, pregibank, mrežnic - akvarelov na transparentnem papirju. S čisto geometrijsko linijo je omejila lebdeči raster tudi svetlobno prosojnega akvarela.

Da bi obšla konvencije medija, je sliko obesila med dve stekli tako, da le ta ni bila več cenzurirana s steno. Slika je stopila v prostor, bila je berljiva z dveh strani, z vsake strani drugače.

Za cikel grafik v tehniki sitotiska z naslovom Spomini je kot nosilec dokumenta izbrala neprosojen papir. Lebdeče forme zastorov, ujetih v belino papirja, ki se razkrivajo in sesedajo sami vase, prikovani z zlato čipko nostalgije, so bile posledica spoznanj o minevanju.

V Valovanjih pa raziskuje odnos med organskimi in geometrijskimi formami, tudi s kolažem. Slike nastajajo po logiki vizualnega mišljenja in ne po logiki posnemanja. Na papir riše, slika, ga zlaga, guba, trga, reže in lepi.

Ob slikanju Valovanj na prosojni papir začuti ob zdrsu čopiča po slikovni površini nežno šelestenje. Ob slikanju na platno ali folijo, ko z barvo in potezo ustvarja kompozicijo nasprotja in ravnovesja razpoloženjske svetlobe, pa je občutek močnejši, je še zapisala umetnica.

Milena Gregorčič se je rodila leta 1952 v Ljubljani. Leta 1976 je diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je nadaljevala podiplomski študij na specialki za grafiko pri Marjanu Pogačniku in Zvestu Apolloniu in magistrirala leta 1978. Svoja dela je predstavila na skoraj 70 samostojnih in na več kot 400 skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava v Bežigrajski galeriji 1 bo na ogled do 28. februarja.