Slovenija 17.1.2018 9:07

V Galeriji Kresija razstava v sklopu projekta Živel strip! Živela animacija!

Ljubljana, 17. januarja - V sklopu projekta Živel strip! Živela animacija! bodo drevi v Galeriji Kresija odprli razstavo Nenavadna srečanja. Na njej bodo do 15. februarja na ogled dela italijanskega striparja Manueleja Fiora in njegovega slovenskega kolega, ki se podpisuje kot miha ha, v njih tudi lika osla in Dore, ki sta lahko v navdih udeležencem mednarodnega natečaja.

Mednarodni natečaj Živel strip! Živela animacija! ponovno vključuje razstavo dveh avtorjev, katerih delo je namenjeno krepitvi ustvarjalnega navdiha mladih ljubiteljev stripa. Na natečaj se lahko do 21. marca prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije - Julijske krajine in iz Slovenije v kategorijah strip in animacija. V navdih snovalci natečaja - Združenje Vivacomix in revija Stripburger - ponujajo dva lika: osla slovenskega stripavtorja in Doro italijanskega stripavtorja, udeleženci pa se lahko odločijo tudi za prosto temo.

Tako bo tudi razstava v Galeriji Kresija osredotočena na dela omenjenih avtorjev. Miha Hančič (1986) oz. miha ha bo predstavil originalne strani iz novoizdanega stripa Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš. Gre za stripovsko obdelavo istoimenske ljudske pripovedke o očetu in sinu ter njunemu oslu, ki ga peljeta naprodaj. Miha ha je zgodbo izrisal kot eno samo sliko; nazorna in jasna risba, začinjena s pravšnjo mero detajlov, omogoča berljivo in tekočo pripoved, ki mlajšim bralcem odkriva zimzelene modrosti ljudskega slovstva, piše v sporočilu za javnost.

Sodobno italijansko stripovsko produkcijo pa bo predstavljal Manuele Fior (1975), avtor več nagrajenih albumov, ki bo v Ljubljani med drugim predstavil zgodbo dekleta Dore. Nepredvidljiva mladenka premore poseben dar - bere misli drugih - in ta njena posebnost botruje številnim nenavadnim prigodam in situacijam. Sicer bodo na ogled še strani iz nagrajenega albuma Pet tisoč kilometrov na sekundo (2009), iz Prekomorske rdečine (2006) in ilustracije poezije, ki jih je objavljal v časniku La Repubblica.

Sicer pa se Stripburgerjeva ekipa z brezplačno delavnico, katere rdeča nit je poezija v stripu, pridružuje tudi pestremu dogajanju v sklopu 10. festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Delavnica bo 3. in 4. februarja potekala v Trubarjevi hiši literature pod mentorstvom pesnice, kritičarke, dramaturginje in urednice Anje Golob ter avtorja stripov Davida Krančana. Poleg praktičnih nalog pesnjenja in risanja se bodo udeleženci na delavnici seznanili tudi z raziskovanjem oblikovnih zakonitosti obeh umetniških zvrsti.