Svet 18.1.2018 6:00

V Park Cityju že 34. festival Sundance

Park City, 18. januarja - V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se danes začenja 34. filmski festival Sundance. Festival, ki ga je leta 1985 ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade. Letos bodo prikazali 110 celovečercev, od tega jih bo 99 doživelo svetovno premiero.

ZDA, Salt Lake City. Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Salt Lake City.
Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Redford je ob letošnji izdaji festivala povedal, da lahko neodvisni pripovedovalci zgodb s svojimi deli izzovejo in morda tudi spremenijo kulturo ter razsvetlijo nepopolnosti in možnosti našega sveta. Letošnja izdaja bo po njegovih besedah ponudila številne spretno povedane zgodbe, ki bodo izzvale razmislek in empatijo ter občinstvu omogočile, da se na globoko oseben način poveže z univerzalno človeško eksistenco.

Direktor festivala John Cooper pa je povedal: "Ti filmi in glasovi ponujajo možnost kreativnega pogleda na naš kompleksen čas." Po njegovih besedah gre za povezano, relevantno, globalno umetnost, ki ponuja svežo alternativo mainstreamu v kulturi in je navdih za prihodnost.

Filmi letos prihajajo iz 29 držav, 47 je prvencev. Med njimi so tudi celovečerni režijski prvenci igralcev Paula Dana (Wildlife), Idrisa Elbe (Yardie) in Ruperta Everetta (The Happy Prince). Slednji bo prikazan v sekciji Premiere, v kateri bodo med drugim prikazali še film bratov Davida in Nathana Zellner z naslovom Damsel, v katerem sta zaigrala Robert Pattinson in Mia Wasikowska, film Claire McCarthy Ophelia, ki ponuja nekoliko drugačen pogled na Hamletovo zgodbo, v katerem je v naslovni vlogi zaigrala Daisy Ridley, ter film Colette v režiji Washa Westmorelanda, v katerem je pisateljico, ki je prisiljena objavljati pod moževim imenom, upodobila Keira Knightley.

Med velikimi mednarodnimi festivali Sundance že dolgo velja za enega od festivalov z najbolj uravnoteženim programom glede zastopanosti žensk kot režiserk in kot igralk. Kljub temu ob nedavnih razkritjih spolnih škandalov v Hollywoodu organizatorji festivala pričakujejo pozitivno razpravo o tej temi.

Močne ženske bodo imele pomembno vlogo tudi v polju dokumentarnega filma, kjer bodo prikazali nove filme o igralki in aktivistki Jane Fonda, ameriški odvetnici Glorii Allred, pop ikoni Joan Jett in britanski raperki, poznani pod imenom M.I.A.

Kot je po pisanju filmske revije Variety še povedal Cooper, običajno traja okoli dve leti, da se filmski ustvarjalci odzovejo na aktualne dogodke. Zato je za komentarje o predsedovanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa še prezgodaj, bodo pa filmi na letošnjem festivalu na različne in provokativne načine obravnavali številne druge aktualne teme.

Zelo močno bodo letos zastopani tudi LGBT filmi - The Catcher Was the Spy, že omenjeni The Happy Prince, Hearts Beat Loud, Skate Kitchen, White Rabbit in film Gusa Van Santa Don't Worry, He Won't Get Far On Foot.

Filmov je sicer po pisanju revije Variety letos na festivalu za spoznanje manj kot lani, ko jih je bilo 118. Vendar pa bo to razliko več kot pokrila nova televizijska sekcija Indie Episodic, ki so jo uvedli z letošnjo izdajo.

Organizatorji so sicer letos prejeli kar 13.468 predlogov, od tega 3901 celovečernih in 8740 kratkih filmov.

Festival se bo sklenil 28. januarja.