Slovenija 17.1.2018 14:34

Ministrstvo za kulturo po mnenju Asociacije teži k demontaži nevladnega sektorja

Ljubljana, 17. januarja - Pri društvu Asociacija so prepričani, da so rezultati programskega razpisa za nevladne organizacije v kulturi, na katerega neustreznost so sicer že opozarjali, najnovejši udarec, ki ga je v tem mandatu utrpela neodvisna umetniška produkcija. Kritični so do zmanjševanja količine denarja za nevladni sektor in omejevanja števila podprtih programov.

Ljubljana. Predsednica Društva Asociacija Jadranka Plut. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednica Društva Asociacija Jadranka Plut.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Predsednica Asociacije Jadranka Plut je spomnila, da so v dialog z ministrstvom stopili že dva meseca pred objavo programskega razpisa, a je bil to po njenih besedah le še eden od neuspelih poskusov, da bi stopili v konstruktiven dialog z ministrstvom glede izboljšanja položaja nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. Temu je pritrdil član delovne skupine za trajni dialog med nevladnimi organizacijami in ministrstvom za kulturo Jurij Krpan: "Čisto ob vsaki priložnosti nas režejo!"

"Če proračun ministrstva za kulturo raste, bi se moralo to posledično odražati tudi na tem najbolj prekariziranem področju kulture," je razmišljala Jadranka Plut. Ministrstvo za kulturo pa je preko programskega razpisa razdelilo 2,5 milijona evrov, kar je 286.000 evrov manj sredstev kot štiri leta pred tem. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, pa na ministrstvu na koncu niti niso razdelili vseh razpisnih sredstev, po drugi strani pa so brez štiriletnega financiranja ostali popolnoma ali pa jim je bilo zmanjšano nekateri renomirani javni zavodi, katerih delo se je izkazalo kot presežno.

Denimo zavod Maska pod vodstvom umetnika Janeza Janše, ki je iz razpisa izpadel. Janša je poudaril nerazumevanje pojmovanja nevladne kulture, ki je ne gre enačiti z ljubiteljsko kulturo, meni pa, da je v ozadju razdeljevanja sredstev politična odločitev. Ironijo je prepoznal v tem, da so bili programski razpisi vpeljani pred približno 15 leti z namenom omogočanja določene kontinuitete delovanja in dolgoročnega načrtovanja dejavnosti NVO, vključno s pridobivanjem evropskih sredstev in sklepanjem raznih partnerstev. "Zarezati v to pomeni proizvajanje gospodarske škode, hkrati pa ministrstvo s takim razmišljanjem samo sebi pljuva v skledo," je menil.

Težavo so prepoznali tudi v omejevanju prijaviteljev, ki so upravičeni do sredstev po področjih. Na razpis je bilo med 59 prispelimi vlogami namreč izbranih le 27 programov. "Če se izkaže, da je več prijaviteljev vrhunskih in dobrih, jim na tak način ne pustiš možnosti, da dobijo sredstva in jim zagotoviš neko kontinuirano in vrhunsko delovanje vnaprej," je opomnila predsednica Asociacije.

Poudarila je tudi, da bi morale biti argumentacije v vlogah zavrnjenih prijaviteljev jasne, ne pa da se prijavitelji še danes sprašujejo, zakaj so ostali brez ali pa so dobili manj sredstev. Po drugi strani pa je spomnila, da so imeli vsi prijavitelji, ki so izpadli iz razpisov, še leto in pol nazaj možnost ugovorov na odločitve strokovnih komisij in tudi možnost prejetja jasnih obrazložitev.

Na novinarski konferenci so besedo dobili številni predstavniki kulturnih zavodov in organizacij - nekateri tudi kljub temu, da so sami pridobili sredstva - ki so hoteli opozoriti na nerealnost razpisa, po formuli katerega je lahko nekdo, kot je primer opisala Katarina Mirović iz Forum Ljubljana, kljub temu, da je na razpisu za likovno področje prejel vseh 100 točk od predvidenega najvišjega zneska 120.000 evrov prejel več kot 20.000 evrov manj sredstev.

Kot je javno znano, sta brez sredstev ostala tudi novoglasbeno gledališče Carmina Slovenica in MoTA - Muzej traznitornih umetnosti. Iz tega so v ponedeljek sporočili: "Zdi se, da so na udaru predvsem vse organizacije, ki so znotraj svojih programov inovativne in ki izrazito prepletajo umetniške izraze ter se poleg osnovnih področij posvečajo tudi refleksiji, teoriji in eksperimentom."

Na področju glasbene je bilo po besedah Martina Briclja iz MoTA na razpis prijavljenih nekaj manj od 30 projektov, število do sredstev upravičenih organizacij pa so z 12 pred štirimi leti na tokratnem razpisu skrčili na osem.

Med organizacijami, ki so pridobile manj sredstev, je tudi zavod Bunker. Direktorica Bunkerja Nevenka Koprivšek je sicer pozdravila, da je na razpisu uspelo mariborsko društvo Moment, ker se ji zdi prav podpreti novo sceno in akterje, hkrati pa si na nevladni sceni želijo večje stabilnosti in priznanja svojega dela, ne pa kazni z rezi sredstev.

Nevladniki napovedujejo, da bodo račune simbolno razgrnili okoli bližnjega slovenskega kulturnega praznika.