Slovenija 18.1.2018 13:29

Zbirko Nova lirika obogatila bosansko-hercegovska, urugvajska in češka poezija

Ljubljana, 18. januarja - Mladinska knjiga se ponaša s štirimi svežimi knjižnimi naslovi. Zbirko Nova lirika so obogatili bosansko-hercegovski pesnik Abdulah Sidran, urugvajski avtor Mario Benedetti in češki poet Vladimir Holan. Med novostmi je še kratki živalski roman priljubljenega nizozemskega pesnika in pisatelja Toona Tellegena, ki bo kmalu obiskal Slovenijo.

Ljubljana. Mladinska knjiga. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pesmi Abdulaha Sidrana, rojenega leta 1944 v Sarajevu, so svoje mesto v prevodu Uroša Zupana našle v zbirki Zakaj tonejo Benetke. Kot je na današnji predstavitvi povedal prevajalec in avtor spremnega zapisa, je Sidran pesnik bosansko-hercegovskega miljeja, pesnik Sarajeva, a ne sarajevski pesnik. Njegova poezija, ki se ukvarja z osnovnimi eksistencialnimi vprašanji, ne stavi na ognjemet metafor ter ni razkošno baročna.

Po Zupanovih besedah je Sidran v spomin Slovencev sicer prej kot pesnik zapisan kot scenarist, vsaj tistih, ki so rasli s filmi nekdanje Jugoslavije. "Zakrivil" je namreč scenarija za dva temeljna filma nekdanje države - Se spominjaš Dolly Bell? In Oče na službenem potovanju. "Tudi sam sem ga najprej spoznal kot scenarista in šele potem kot pesnika," je priznal Zupan.

Drugo nebo je naslov zbirke pesmi Urugvajca Maria Benedettija (1920-2009), enega najbolj branih, prevajanih in navajanih južnoameriških avtorjev 20. stoletja. Po navedbah prevajalke in avtorice spremnih opomb Sare Virk njegove pesmi - zaslovel je predvsem s tretjo pesniško zbirko, Poemas de la oficina (Pisarniške pesmi) - še niso bile prevedene. V slovenskem prevodu je doslej obstajal le precej politično angažiran roman Hvala za ogenj.

"V špansko govorečem prostoru je definitivno kultni pesnik," je poudarila Sara Virk, ki je na pesnika po naključju naletela med petletnim bivanjem v Španiji. Zbirka tega pesnika, tudi romanopisca, esejista in dramatika, sicer prinaša pretežno ljubezensko poezijo, v kateri se intima prepleta z eksistencialnim.

Z obsežnim opusom Vladimirja Holana (1905-1980), ki velja za enega najpomembnejših čeških pesnikov 20. stoletja, pa se je ukvarjala Nives Vidrih. "Holan je avtor intelektualno zahtevne refleksivne in meditativne poezije, eksistencialistične, filozofske lirike, pesnik svojevrstne metaforike in imaginacije, jezikovnih neologizmov in sintaktičnih premetov," piše na platnicah zbirke Zid kot avtoportret.

Pesniškim zbirkam se pridružuje še kratki živalski roman Čriček in temačni občutek priljubljenega nizozemskega avtorja Toona Tellegena, ki se sam sicer po besedah urednika Andreja Ilca prišteva med pesnike. Zgodba o temnih občutkih nemoči je v izvirniku prvič izšla leta 1999, danes pa velja za klasiko nizozemske književnosti.

"V čričkovi glavi se nekega jutra pojavi temačen občutek. Velik in siv in neomajen. In čeprav ne ve, kaj potrtost sploh je, ve, da mora biti nekaj resnega," so o zgodbi, ki jo je prevedla Staša Pavlović, z ilustracijami pa opremila Ana Zavadlav, zapisali pri založbi. Tudi sicer so glavni junaki večine njegovih del, ki so priljubljena tako med odraslimi kot mladimi bralci, živali.

Toon Tellegen, 76-letni pravljičar, avtor otroških knjig ter poezije in proze za odrasle, se bo po napovedi založbe konec meseca oglasil v Sloveniji - v Vodnikovi domačiji v Ljubljani se bo z Anito Srebnik pogovarjal o svojem ustvarjalnem procesu, vpletanju elementov basni in pravljic v vsakdanje življenje ter posebnih zakonih narave, ki veljajo v njegovem literarnem svetu.