Svet 19.1.2018 5:00

Janis Joplin bi danes praznovala 75. rojstni dan

Ljubljana, 19. januarja - Ameriška pevka Janis Joplin, ki se je v zgodovino zapisala kot ena ključnih osebnosti glasbene in kulturne revolucije 60. let minulega stoletja, bi danes praznovala 75. rojstni dan. Življenje glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino, je prezgodaj prekinil prevelik odmerek heroina. Umrla je na vrhuncu slave, stara 27 let.

Janis Joplin se je rodila leta 1943 v majhnem industrijskem mestu Port Arthur v južnem Texasu v družini srednjega razreda. V zgodnjih najstniških letih je imela zaradi svojih naprednih prepričanj, zavzemala se je denimo za pravice Afroameričanov, in slabe samopodobe velike težave z vključevanjem v družbo in je bila pogosto žrtev vrstniškega nasilja. Uteho je iskala v glasbi in se navduševala nad glasbeniki, kot so Bessie Smith, Odetta, Lead Belly in Big Mama Thornton.

Pri sedemnajstih je pobegnila od doma in začela peti v teksaških barih in klubih ter tako počasi zaslužila dovolj denarja za pot do Kalifornije. V San Franciscu se je pridružila skupini Big Brother & The Holding Company, ki je izvajala psihedelični rock in ki je leta 1967 nastopila na festivalu Monterey Pop in popolnoma očarala občinstvo. Ta nastop je skupini, zlasti pa Janis Joplin, odprl pot med zvezde. Izdali so dva uspešna albuma, leto pozneje pa je pevka skupino zapustila, osnovala bolj bluesovsko naravnano zasedbo Kozmic Blues Band in z njo posnela še en studijski album.

Naslednje leto je ustanovila novo sestavo, The Full Tilt Boogie Band, s katero je pričela snemati nov album. Medtem ko je na odru blestela, pa se je za njim vse bolj krčevito borila z odvisnostjo od alkohola in heroina, ki ji je 4. oktobra 1970 vzel življenje. Umrla je na vrhuncu slave v hotelski sobi v Hollywoodu. Leta 1971 je izšel posthumni album Pearl z njeno največjo uspešnico, predelavo pesmi Krisa Kristoffersona Me and Bobby McGee. Med njenimi uspešnicami so še Piece Of My Heart, Summertime in Ball And Chain.

Režiserka Amy J. Berg je leta 2015 posnela dokumentarni film Janis Joplin: Otožno dekle, ki je bil na ogled tudi v ljubljanskem Kinodvoru. V njem je s pomočjo pevkinih prijateljev, sodelavcev, družinskih članov, ljubimcev in zbirke zelo osebnih pisem, ki jih je Janis Joplin pisala svojim najdražjim, izrisala kompleksen portret bistre, občutljive, a tudi ranjene in globoko osamljene duše, ki je na odru iskala le eno: ljubezen, piše na spletni strani Kinodvora.

Režiserka je o filmu zapisala: "Janis si zasluži spodoben film o sebi. Zdi se mi, da je bila do zdaj bolj v ospredju njena smrt kot njeno življenje, jaz pa sem želela, da bi ljudje dobili občutek, kdo je bila Janis kot ženska, kot rock zvezda. V bistvu je bila prva ženska rokerica in prebiti se je morala čez mnogo ovir, da je lahko tlakovala pot, po kateri danes stopajo ženske. Imela je neposreden vpliv na žensko gibanje na drugačen način, kot o tem govori zgodovina. Bila je feministka, ne da bi se ji bilo treba razglasiti za feministko."