Slovenija 20.1.2018 0:30

Začel se bo 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Ljubljana, 20. januarja - V Ljubljani se danes začenja 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Letos se bo posvetil poeziji, program pa bo potekal tudi v Domžalah in Sežani. Odprtje bo tradicionalno potekalo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) in bo posvečeno poeziji Toneta Pavčka. Skupaj bo festival ponudil 170 dogodkov.

Ljubljana. 9. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
9. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Koncert Sonce in sončice po vsem svetu v SMG prinaša uglasbeno poezijo Toneta Pavčka. Osrednja tema ali rdeča nit istoimenske zbirke so bližnji družinski člani vsakega malega posameznika - sončkov in sončic. Zvočnost in barvitost Pavčkovih verzov je v glasbo prelil Tomaž Grom.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal Tibor Mihelič Syed, direktor SMG, ki je izvršni producent festivala, je bila letošnja tema za programerje velik izziv, otroci in mladi pa bodo v svet poezije vstopali preko glasbenih, gledaliških, literarnih in filmskih prireditev, se z njo poigrali na številnih delavnicah ter spoznavali slovenske pesnike.

V Ljubljani bodo dogodki potekali na več kot 40 prizoriščih, sodeluje pa več kot 70 producentov, tako nacionalnih institucij kot nevladnih organizacij.

Festival se bo sklenil v Kinu Šiška s premiero glasbene predstave Sončnica na luni v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Tudi letos je bilo za festival, ki ga organizira ljubljanska mestna občina, na voljo več kot 16.500 vstopnic. Večino so jih že razdelili, za nekatere prireditve pa je na voljo še nekaj vstopnic, ki jih je mogoče prevzeti v prodajni galeriji SMG na Trgu francoske revolucije 5.