Slovenija 20.1.2018 8:00

V ljubljanski Drami drevi premiera Visoške kronike

Ljubljana, 20. januarja - V SNG Drama Ljubljana bo drevi na velikem odru premiera krstne uprizoritve priredbe Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija. Po režiserjevih besedah gre za predstavo o iskanju ljubezni oziroma o tem, kako ljubiti. Avtorji priredbe so sicer vsi ustvarjalci uprizoritve.

Ljubljana, SNG Drama. Novinarska konferenca pred premiero priredbe Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, SNG Drama.
Novinarska konferenca pred premiero priredbe Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je na novinarski konferenci pred premiero povedal ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, Tavčarjev roman govori o krivdi, kesanju, ljubezni in lovu na čarovnice, stvareh, s katerimi se več ali manj ukvarjamo tudi danes.

Lorenci pa meni, da je vsak človek sestavljen iz kupa ovir, ki, kot je povedal, "prihajajo od zunaj ali se ustvarjajo od znotraj". Življenje je tako sestavljeno iz kopičenja in poskusa odstranjevanja zunanjih in notranjih ovir, da bi lahko "relativno razbremenjeno imeli vsaj malo radi sebe in če se da, še koga drugega".

"Ljudje smo sestavljanka. Kaj je tisto, kar sem res jaz, brez vseh drugih, brez vzorcev, brez protokolov, ki me delajo to, kar sem," se je vprašal režiser. "Zdi se, kot da ima človek na hrbtu nahrbtnik in je treba marsikaj nesti. Zato ni slabo vedeti, da ta nahrbtnik obstaja ter tu in tam malo pobrskati po njem in se vprašati, zakaj točno je nekaj v njem in od kod je prišlo. Sem si to spakiral sam, ali mi nahrbtnik pakirajo drugi," je razmišljal Lorenci, ki meni, da "je preveč teh drugih, ki nam hočejo pakirati naše nahrbtnike".

In tak je po njegovih besedah tudi osrednji lik v predstavi Izidor, ki ima ogromen nahrbtnik in težji kot je ta, "manj možnosti obstaja, da bi vzljubil, se zaljubil in ljubil".

Igralec Aljaž Jovanović je proces postavljanja predstave na oder opisal kot "poseben, intimen in povezovalen". Igralka Nina Ivanišin pa je izpostavila, da so do materiala pristopili z neko občutljivostjo in spoštovanjem do zgodbe, Tavčarja in osrednjega lika Izidorja.

V predstavi igrajo še Tamara Avguštin, Klemen Janežič in Janez Škof. Pri postavljanju predstave je sodelovala Lorencijeva stalna avtorska ekipa v ljubljanski Drami: dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, skladatelj Branko Rožman, oblikovalec luči Pascal Merat, koreograf Gregor Luštek in lektorica Tatjana Stanič. Kot asistenta režiserja sta tokrat sodelovala Mirjana Medojević in August Braatz.