Svet 21.1.2018 6:00

Skladba Nine Šenk za zaključek festivala sodobne glasbe v Berlinu

Berlin, 21. januarja - Na zaključnem koncertu 20. festivala za sodobno glasbo Ultraschall v Berlinu bo danes zazvenela skladba Echo II slovenske skladateljice Nine Šenk, lanskoletne nagrajenke Prešernovega sklada. Izvedel jo bo Nemški simfonični orkester. Ultraschall Berlin kot eden pomembnejših evropskih festivalov vsa leta zasleduje razvojne premike v sodobni glasbi.

Ljubljana, Cankarjev dom.. Skladateljica Nina Šenk. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom..
Skladateljica Nina Šenk.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Koncert v berlinski medijski hiši (Haus des Rundfunks) bo vodil Evan Christ. Ob Nini Šenk bo Nemški simfonični orkester pod njegovo taktirko izvedel še dela skladateljev Bruna Mantovanija, Mikea Svobode in Marka Andrea. Koncert bo mogoče poslušati tudi v neposrednem prenosu iz dvorane na spletni strani Kulturradio medijske hiše Rundfunk Berlin Brandenburg, je sporočil predstavnik za medije Alen Salihović.

Skladbo Echo II je napisala po literarni predlogi krajših surrealističnih zgodb Hermana Hesseja na pobudo dirigenta Christa, ko je bila rezidenčna skladateljica pri orkestru Deželnega gledališča v Cottbusu. Je druga v ciklu in govori o mističnem bitju z imenom Hor, ki ga preganjajo lastni odmevi. Kot neke vrste leitmotiv se v njej ponavlja element bitja srca, ki prikazuje človeško ranljivost.

Orkester Deželnega gledališča v Cottbusu jo je leta 2010 tudi krstno izvedel na poletnem festivalu v Brandenburgu. Skladbo je umestil na zgoščenko naročenih novitet, prek nje pa je prišla v roke snovalcem programa festivala Ultraschall Berlin, ki ga je sicer Nina Šenk po lastnih trditvah redno obiskovala v času študija v Nemčiji.

V Sloveniji je Echo II leta 2011 izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija na Slovenskih glasbenih dnevih. Prvo skladbo iz cikla, Echo, je sicer leta 2008 naročil in krstno izvedel Orkester Slovenske filharmonije, ki je obe skupaj leta 2015 predstavil tudi na Glasbenem bienalu v Zagrebu.

Leta 1982 rojena Nina Šenk je po Ljubljani nadaljevala podiplomski študij kompozicije v Dresdnu in Münchnu. Je dobitnica več nagrad, med drugim Evropske nagrade za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classic, Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter prve nagrade na festivalu sodobne glasbe v Weimarju.

Dve sezoni je bila rezidenčna skladateljica orkestra Deželnega gledališča v nemškem Cottbusu. Lani je dobila nagrado Prešernovega sklada za skladateljsko delo v minulih dveh letih, prav tako lani je založba ZKP RTV Slovenija izdala zbirko štirih zgoščenk njene glasbe, ki zaobjema njeno petnajstletno ustvarjanje komornih, ansambelskih in orkestrskih skladb.

Njene skladbe so bile izvedene na pomembnejših festivalih doma in v tujini, med drugim v New Yorku, Salzburgu, Berlinu, Kasslu, Münchnu, Frankfurtu in Takefuju na Japonskem, ter na koncertih po vsem svetu, kjer so jih predstavile različne zasedbe, kot so Newyorška filharmonija, ansambli intercontemporain, Modern, Scharoun, Mosaik, Aleph, London Sinfonietta in Pihalni kvintet Slowind.

Zadnje štiri sezone programsko vodi cikel Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev. Letos bo tudi umetniška vodja 20. festivala sodobne glasbe Slowind, njene skladbe pa bodo doživele prve izvedbe v prestolnicah, kot so Dunaj, Pariz in London, je še sporočil predstavnik za medije.