Slovenija 22.1.2018 8:30

Ob dnevu madžarske kulture radijski big band in cimbalist Miklos Lukacs

Ljubljana, 22. januarja - V Klubu Cankarjevega doma bo nocoj ob dnevu madžarske kulture nastopil Big Band RTV Slovenija, ki bo v sodelovanju z Balassijevim inštitutom Ljubljana prvič v svoji večletni zgodovini gostil madžarskega jazzovskega cimbalista Miklosa Lukacsa. Lukacs s svojo virtuoznostjo širi zvočno izraznost instrumenta.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na koncertu bodo izvedli suito za jazzovske cimbale in big band Elements madžarskega skladatelja in aranžerja Kornela Fekete-Kovacsa. Slišati pa bo mogoče tudi nekaj Lukacsovih izvirnih skladb. Kot napovedujejo v CD, se obeta edinstven večer ob zvokih jazzovskih cimbal in spremljavi velikega jazzovskega orkestra.

Cimbale v obliki trapeza s kovinskimi strunami, na katere se udarja ali brenka, so dobro znan instrument vzhodnega dela Evrope, v madžarski glasbi pa so po zaslugi skladateljev, kot je Zoltan Kodaly, zašle tudi v klasično glasbo, ki se je navdihovala pri ljudski tradiciji. Uporabljali so jih tudi drugi skladatelji, denimo Igor Stravinski ali Pierre Boulez.

Miklos Lukacs se je, kot piše v njegovi biografiji, z glasbilom srečal že v otroštvu, na cimbale je igral tudi njegov oče, danes pa velja za enega najbolj znanih izvajalcev na tem instrumentu. Svoj edinstveni slog je razvil tako iz madžarske tradicijske kot sodobne klasične glasbe. Sodeluje z enim vodilnih madžarskih sodobnih skladateljev Petrom Eötvösom pri predstavljanju njegovih kompozicij, še bolj pa na jazzovskem področju, kjer je igral z imeni, kot so Charles Lloyd, Archie Shepp, Chris Potter, Steve Coleman, Herbie Mann, Uri Caine in Chico Freeman.

Glasbena pot ga je vodila na prestižne odre, kot so Covent Garden, Royal Albert Hall, Barbican Center, Carnegie Hall, Concertgebouw, Mozarteum, ter festivale, kot so festival Yehudija Menuhina, Varšavska jesen ter jazzovski festivali v Londonu, Ljubljani in Corku.

Big Band RTV Slovenija deluje od leta 1945. Najprej se je imenoval Plesni orkester Radia Ljubljana, pozneje Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa se je preimenoval v Big Band RTV Slovenija. Za začetke njegovega delovanja ima največje zasluge dirigent in skladatelj Bojan Adamič, leta 1961 pa je za dirigentsko paličico prijel mladi Jože Privšek in Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal med najbolj kakovostne tovrstne ansamble.

V zadnjih letih ima ansambel kolektivno umetniško vodstvo, pohvali pa se lahko z gostovanjem vrste vodilnih tujih jazzovskih dirigentov in solistov, kot so Peter Herbolzheimer, Mercer Ellington, Maria Schneider, Michael Abene, Bob Mintzer, Lars Moller, Rob McConnell, Diane Schuur, Peter Erskine, Paquito D'Rivera in drugi.