Slovenija 23.1.2018 6:00

Pred 140 leti se je rodil veliki mojster slovenske moderne Oton Župančič

Ljubljana, 23. januarja - Na današnji dan leta 1878 se je rodil slovenski pesnik, dramatik, prevajalec, urednik in eden od velikih mojstrov slovenske moderne Oton Župančič. Ob 140. obletnici njegovega rojstva se bo zvrstilo nekaj kulturnih dogodkov, pestro bo predvsem v ljubljanski Knjižnici Otona Župančiča in spominski hiši Otona Župančiča v Vinici.

Vinica. Spominska hiša pesnika Otona Župančiča. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Vinica.
Spominska hiša pesnika Otona Župančiča.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Oton Župančič (1878-1949), pesnik, dramatik, prevajalec in urednik, se je rodil v Vinici pri Beli krajini, kjer je z družino živel le prvi dve leti svojega življenja, zatem pa 12 let v bližnjem Dragatušu. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, po gospodarskem propadu pa se je njegova družina preselila v Ljubljano, kjer je živela v revščini.

V Ljubljani je skupaj z Ivanom Cankarjem, Josipom Murnom in Dragotinom Kettejem sodeloval v dijaškem literarnem društvu Zadruga. Vsi štirje so pomembni predstavniki slovenske moderne, smeri v književnosti, ki se je pojavila leta 1899, ko sta izšli Cankarjeva Erotika in Župančičeva Čaša opojnosti.

Župančič velja za največjega poeta Bele krajine in enega izmed največjih slovenskih pesnikov, ki je pisal tudi za otroke. Sodi med najpogosteje prevajane slovenske književnike. Sicer je bil med drugim tudi eden prvih članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti, umetniški vodja in dramaturg Deželnega gledališča, urednik revije Slovan in Ljubljanski zvon ter predsednik slovenskega oddelka mednarodne pisateljske organizacije Pen.

Med njegovimi znanimi in pomembnejšimi deli so poleg Čaše opojnosti, ki vsebuje pesmi o erotiki in mladostnem odnosu do sveta, še otroške pesniške zbirke Pisanice (1900), Lahkih nog naokrog (1912), Sto ugank (1915) in Ciciban (1915), poezija za odrasle Čez plan (1904), Samogovori (1908), V zarje Vidove (1920) in Zimzelen pod snegom (1945) ter dramsko delo Veronika Deseniška (1924).

"Jaz bi rad dal narodu umetnost, veliko umetnost, ne vsakdanjega kruha ... To je moja stvar: narediti iz sebe posodo, v katero gre ves svet, nebo in zemlja in vse, kar je, zato da more iz mene ves svet, nebo in zemlja in vse, kar je." To so vrstice iz nedokončanega pisma, ki ga je leta 1909 Župančič pisal Cankarju, na katerega so ob obletnici Župančičevega rojstva spomnili pri Mestni knjižnici Ljubljana.

V eni od enot Mestne knjižnice Ljubljana, ki so jo leta 1981 poimenovali prav po Otonu Župančiču, bodo častitljivo obletnico rojstva in hkrati desetletnico spominske zbirke, obeležili z raznovrstnim programom. Že na predvečer rojstva slavnega pesnika so pripravili pogovor z njegovo vnukinjo Alenko Župančič in Ignacijo Fridl Jarc, ki je v okviru zbirke Velikani slovenske poezije uredila zbirko Izbrane pesmi: Oton Župančič.

Danes bo v Knjižnici Otona Župančiča še predstava Mehurčki, v kateri bodo lutke otrokom poskušale približati že ponarodele Župančičeve pesmi, strokovno vodenje po Župančičevi spominski zbirki, stalni razstavi Mestnega muzeja Ljubljana, ter koncert Boštjana Sokliča, Vida Sarka in Urške Kranjc, ki bodo uglasbili Župančičeve pesmi. V sredo je na vrsti še pripovedovalski večer Župančičev kalejdoskop.

Ob 140. obletnici rojstva je izšla slikanica Hvala ti, Oton Župančič!, ki jo bodo danes predstavili v spominski hiši Otona Župančiča v Vinici. V slikanici Jure iz Belokranjskega muzeja, ki ga pooseblja muzejska pedagoginja Alenka Misja, mladim na njim primeren način predstavlja življenje in delo Otona Župančiča, zlasti njegovo poezijo za otroke.