Svet 23.1.2018 8:35

Odprt je razpis za evropsko nagrado za urbani javni prostor 2018

Ljubljana, 23. januarja - Evropska nagrada za urbani javni prostor, pri kateri je partner tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ponovno vabi k predložitvi glavnih projektov ustvarjanja in preoblikovanja javnega prostora, ki so bili izvedeni v Evropi med letoma 2016 in 2017. Rok za prijavo za 10. nagrado, ki jo podeljujejo bienalno, je 21. februar.

Kot so sporočili iz MAO, lahko avtorji dela prijavijo prek spletne strani http://www.publicspace.org, eden od pogojev pa je, da so bila ta realizirana v evropskih mestih v letih 2016 in 2017.

Nagrado od leta 2000 na dve leti podeljuje Center za sodobno kulturo iz Barcelone (CCCB), izpostavlja pa pomen javnega prostora v demokratičnem življenju mest. Leta 2012 je nagrado prejel slovenski projekt za prenovo nabrežij reke Ljubljanice.

Tokratno žirijo sestavlja deset članov, ki jim predseduje arhitektka Olga Tarraso iz CCCB, vključuje pa še direktorje šestih institucij: Nemški arhitekturni muzej v Frankfurtu, Muzej finske arhitekture v Helsinkih, Mesto arhitekture in dediščine v Parizu, Arhitekturni center na Dunaju, Arhitekturna fundacija v Londonu ter MAO.

Že drugo leto zapored bosta člana žirije tudi zgodovinar arhitekture in kritik Hans Ibelings iz Nizozemske ter poljska arhitektka in kritičarka Ewa P. Porebska iz Varšave. Deseti član pa prihaja iz CCCB in nima pravice do glasovanja.

Zmagovalca bodo razglasili na slavnostni podelitvi nagrad junija v Barceloni.