Intervju 4.2.2018 9:00

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik: Tisnikar je vseskozi zelo aktualen

pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Slovenj Gradec, 4. februarja - Koroška galerija likovnih umetnosti se po lanskem bolj mednarodno usmerjenem delu letos vnovič obrača h koroškim avtorjem. Posebno mesto bo imel slikar Jože Tisnikar, za katerega direktorica galerije Andreja Hribernik pravi, da je s svojo eksistencialno izpovednostjo vseskozi zelo aktualen. Dopolnjena zbirka njegovih del bo na ogled poleti.

Ljubljana. Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Koroška galerija likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca je lani praznovala 60-letnico delovanja. V jubilejnem letu so bila v ospredju mednarodna sodelovanja. Med drugim je pripravila dve mednarodni razstavi. Že zaključena razstava Na-poti je izpostavila trenutne migracijske tokove in njihov vpliv na prebivalstvo Evrope. Še do 18. marca letos pa je na ogled decembra odprta razstava Vojna, ki tematizira vojno kot družbeni pojav, vendar predvsem z vidika posameznika.

"Obiskovalci so tem temam pri nas zelo naklonjeni. Ravno zaradi tega, ker se je galerija vzpostavila s poslanstvom, da se ukvarja tudi z družbeno angažiranimi temami. To odraža njena mednarodna zbirka kot tudi aktualna zbiralna politika, ki jo zasledujemo," je v pogovoru za STA dejala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik.

Letos se galerija ponovno bolj obrača h koroškim avtorjem. Spomladanski meseci prinašajo razstavo sodobne umetniške produkcije na Koroškem. Domača kustosa Katarina Hergold Germ in Jernej Kožar že obiskujeta ateljeje umetnikov in se seznanjata s produkcijo zadnjih treh let. Galerija takšno razstavo tradicionalno pripravlja vsake tri leta.

Poletne mesece bo zaznamoval koroški slikar Jože Tisnikar, ki mu v galeriji letos namenjajo posebno pozornost ob 90. obletnici njegovega rojstva in 20. obletnici smrti. Dela, ki jih je podaril Koroški galeriji likovnih umetnosti, po besedah sogovornice predstavljajo srž galerijske zbirke.

V zbirki je okoli 60 Tisnikarjevih del, od katerih jih je avtor večino podaril, nekaj jih je bilo tudi odkupljenih. "Gre za zelo kvalitetna, vrhunska dela. Ponosni smo lahko na to, da imamo te velikoformatne slike. Poleg teh del galerija hrani tudi njegova zgodnejša dela, hkrati bo letos z odkupi pridobila dve novi deli, tako da se zbirka širi," izpostavlja direktorica galerije.

Kot pravi, se v galeriji zelo premišljeno lotevajo nakupov Tisnikarjevih del. "Gre za načrtno dopolnjevanje zbirke. To pomeni, da morajo biti dela bodisi izstopajoča po kvaliteti bodisi se morajo motivno dotikati tem, ki jih morda še nimamo. Tako da se res redkokdaj odločimo za nakup. Hkrati moramo za to imeti tudi druge možnosti. Vse nakupe odobri ministrstvo za kulturo in letos se je po mnogih letih zgodilo, da bomo odkupili dve deli," je povedala Andreja Hribernik.

Razstavo Tisnikarjevih del, ki bo na ogled poleti, bodo dopolnili še z deli iz drugih, tudi zasebnih zbirk. Veliko del bo takšnih, ki jih v Slovenj Gradcu doslej še niso postavili na ogled, napoveduje direktorica galerije, ki za Tisnikarja pravi, da predstavlja enega od nekoliko kontroverznih slovenskih umetnikov.

"Kot avtodidakt v očeh nekaterih ni imel takšnega statusa kot akademsko izobraženi slikarji. A menim, da se je to v zadnjih letih preseglo. Predvsem z gostovanjem zbirke Hommage Tisnikarju smo ugotovili, da Tisnikar še vedno je umetnik, ki zelo potegne ljudi. Ki ima izredno izrazno moč in je eden tistih umetnikov, ki so presegli debato o formalni ali neformalni izobrazbi. Pri Tisnikarju mislim, da to sploh ni pomembno. Ob postavljanju razstav smo pravzaprav s sodelavci velikokrat ugotavljali, da veliko del ob moči Tisnikarjevih del kar zbledi," opisuje direktorica galerije.

Slikarja, ki je leta 1970 prejel nagrado Prešernovega sklada, po njenih besedah nikakor ne moremo prezreti, ko govorimo o družbeno aktualnih temah. S svojo osebno izpovednostjo, eksistencialno tematiko in tematiziranjem družbe, ki ga je obdajala, je vseskozi zelo aktualen, pravi direktorica galerije.

Galerija po njenih besedah zavestno in načrtno dela na promociji Tisnikarja. Zbirko Hommage Tisnikarju, ki jo je zastavila nekdanja direktorica galerije Milena Zlatar, je označila kot zelo lepo zgodbo. Zbirka poleg Tisnikarjevih del vključuje tudi dela drugih avtorjev, ki imajo podobno vsebinsko tematiko, kot jo je imel Tisnikar. Po več gostovanjih po Sloveniji bo letos zbirka Hommage Tisnikarju gostovala v Pilonovi galeriji v Ajdovščini, cilj galerije za v prihodnjih letih pa je zbirko promovirati tudi mednarodno.

Medtem ko se bodo v galerijskih prostorih v Slovenj Gradcu letos bolj posvetili domačim avtorjem, pa bo program Galerije Ravne, ki spada pod okrilje Koroške galerije likovnih umetnosti, bolj mednarodno obarvan. Sicer pa bo galerija po besedah direktorice tudi v prihodnje poudarek namenila pedagoškim programom, zelo si prizadeva tudi za posodobitev infrastrukture. Med drugim nujno potrebuje dodatne depojske prostore.

Andreja Hribernik je vodenje Koroške galerije likovnih umetnosti prevzela 1. aprila 2013, tako da ji letos poteče prvi petletni mandat. Na razpisu, objavljenem novembra lani, je bila edina prijavljena kandidatka. O njenem vnovičnem imenovanju bodo svetniki Mestne občine Slovenj Gradec odločali na ponedeljkovi seji.