Svet 26.1.2018 5:30

V Strasbourgu v okviru projekta e.city - Ljubljana predstavitev slovenskih umetnikov

Strasbourg, 26. januarja - V okviru projekta e.city - Ljubljana bodo v Strasbourgu v razstavišču Apollonia odprli razstavo Od umetnosti v urbanem kontekstu do fikcije in distopije ter v steklenem paviljonu Lieu d'Europe razstavo slovenskega umetnika Mihe Štruklja. Poleg tega bo danes in v soboto v Lieu d'Europe tudi performans Neje Tomšič Čaj za pet.

Ljubljana. Slovenska umetnica Neja Tomšič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska umetnica Neja Tomšič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razstavo Od umetnosti v urbanem kontekstu do fikcije in distopije, ki jo je kurirala Barbara Borčić, sestavlja 19 video del, ki se vežejo na tematiko urbanega in javnega prostora v svoji vsakdanji, utopični in distopični razsežnosti.

Začetek označuje dokumentaren prikaz razstavnega projekta Urbanaria, ki ga je s konceptom umetnosti v urbanem okolju pripravil Sorosov center za sodobno umetnost v Ljubljani (1994-1997). Sledijo video projekti, ki so odigrali pomembno vlogo pri vzpostavljanju mesta kot zgodovinskega dogodka ali estetskega fenomena, in tisti, ki izpostavljajo izkušnje tehnološko opremljenega urbanega pohajkovalca.

Posebno mesto imajo video dela, ki se ukvarjajo s preživljanjem vsakdanjega življenja, ki poteka na presečišču javnega in zasebnega. Izbrana video dela pri tem problematizirajo civilizacijske okoliščine današnjega prenaseljenega in hrupnega mesta, ki običajno ostajajo skrite očem obiskovalcev, vse od političnih in socialnih razmer, vprašanj javnih spomenikov, potrošništva in položaja ženskega glasu. Izbor sklenejo dela futuristične anti-utopične fikcije in distopije nestabilnega sveta konfliktov in nelagodja, so zapisali Zavodu za sodobno umetnost SCCA - Ljubljana. Razstava bo na ogled do 25. februarja.

Multidisciplinarni umetnik Miha Štrukelj skozi medija slike in risbe raziskuje kompleksnost urbanega konteksta. Njegova dela so že nekaj let tridimenzionalna. Umetnik različne komponente združuje v prostorske kompozicije, v katerih tudi občinstvo postane aktiven element. Umetnik je imel popolnoma proste roke za ustvarjanje instalacije v steklenem paviljonu Lieu d'Europe v Strasbourgu, piše na spletni strani organizacije za evropske umetnostne izmenjave Apollonia.

Vizualna umetnica in pesnica Neja Tomšič skozi svoje performanse raziskuje trgovino z opijem in čajem v drugi polovici 18. in v 19. stoletju. Kot so zapisali na spletni strani organizacije Apollonia, je k udobju in kakovosti današnjega življenja v veliki meri doprinesla prav pomorska trgovina, o kateri pa vemo zelo malo.

Irena Pivka in Brane Zorman pa sta zasnovala približno dva kilometra dolgo zvočno pot, ki obiskovalce vabi k odkrivanju dela mesta.