Slovenija 26.1.2018 5:00

V CD nocoj velika gledališka koprodukcija Pohujšanje v dolini šentflorjanski

Ljubljana, 26. januarja - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki jo je po istoimenskem dramskem delu Ivana Cankarja iz leta 1907 na oder postavil režiser Eduard Miler, besedilo znamenite farse o slovenskem svetohlinstvu pa je priredila dramaturginja Žanina Mirčevska.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Če bi danes izbirali najčednejši kraj na Slovenskem, bi dolina šentflorjanska zagotovo zasedla eno izmed prvih mest. Bogaboječi Šentflorjanci vedo, da dober sloves seže v deveto vas, slab pa v deveto deželo. Ko se v njihovo dolino spuste tujci, domačini strnejo vrste in se postavijo v bran spodobnosti. Eden izmed prišlekov je namreč nebodigatreba - umetnik, ki pride v spremstvu poželjive Jacinte in ekscentričnega Konkordata," piše v napovedi predstave.

Znamenita farsa v treh dejanjih, ki jo je Cankar leta 1907 končal v zgolj dveh tednih in je bila uprizorjena kmalu po nastanku, je zgodba o slovenskem svetohlinstvu. Ta osrednji element je izražen že v ironičnem naslovu - pohujšanje simbolizira Cankarjevo umetnost, dolina šentflorjanska pa slovensko domovino. Gre za konflikt med narodom in ustvarjalnim, svobodnim posameznikom, za razmerje med umetnikom in občinstvom.

Ustvarjalci so pred premiero pojasnili, da predstava ne gradi spomenika slovenski družbi. V ospredju ni zgolj pohujšanje naroda, ampak tudi pohujšanje samega umetnika. Umetnik Peter, ki pride v dolino šentflorjansko, se tudi sam sooča z dilemo - ali je smisel ustvarjati, ali pa se tej družbi, ki ga nenehno potiska na rob, maščevati. "Zanimal nas je umetnik, ki se globoko sooča s svojim intelektualnim in umetniškim razpadom," je poudarila Žanina Mirčevska. Ta notranji disput umetnika sta z režiserjem želela poudariti tudi s po njenih besedah radikalno potezo - lik Petra in Zlodeja, ki bi ga moral igrati preminuli Jernej Šugman, sta združila v enega.

V vlogi Petra se bo v tej interpretaciji Cankarjeve farse predstavil Uroš Smolej, popotnico in njegovo družico pa bo odigrala Maša Kagao Knez. Ostale vloge so prevzeli Primož Pirnat (župan), Iva Kranjc Bagola (županja), Lotos Vincenc Šparovec (dacar), Maša Derganc (dacarka), Jana Zupančič (ekspeditorica), Igor Samobor (učitelj Šviligoj), Nina Valič (notarka), Gašper Jarni (štacunar), Rosana Hribar (štacunarka), Gregor Čušin (cerkovnik) in Nik Škrlec (popotnik).

Po Homerjevi Iliadi in Tolstojevi Vojni in miru bo ponovno zaživela velika gledališka koprodukcija CD, Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Mestnega gledališča Ljubljanskega. Ustvarili so jo v Cankarjevem letu, ko zaznamujemo 100. obletnico avtorjeve smrti in je del festivala Cankar o Cankarju, ki bo potekal do junija.

Premiere se bo udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor, ki predseduje Častnemu odboru za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja.