Slovenija 29.1.2018 8:00

V Narodni galeriji razstava italijanskega neorealizma

Ljubljana, 29. januarja - V Narodni galeriji bodo drevi odprli razstavo Neorealizem - nova podoba v Italiji 1932-1960. Razstava, ki so jo pripravili v sodelovanju z Galerijo Fotografija, združuje več kot 200 fotografij najpomembnejših italijanskih fotografov iz obdobja neorealizma. Na ogled bo do 31. marca.

Ljubljana. Obnovljena narodna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Obnovljena narodna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so zapisali v Narodni galeriji, so se raziskave italijanskega neorealističnega kulturnega gibanja povečini posvečale literaturi in filmu. Razumevanje vloge fotografije v tej dobi je bilo slabo, čeprav je neorealizem prav v fotografiji dosegel najboljši in najbolj koherenten izraz.

Razstava preučuje obstoječe odnose med fotografijo in drugimi umetnostnimi področji, kot sta film in književnost. Predstavljeni so navdihi in razlogi, ki so umetnike vodili pri njihovem delu. Čeprav so imeli ti na začetku različne poglede in kulturne pristope, jih je njihovo delo pripeljalo do koherentnega rezultata. Projekt tudi predstavi novo razlago fenomena neo-realizma, katerega izvor bi lahko našli v fašistični dobi.

Razstava se razvija prek različnih poglavij, z začetkom pri privilegiranem pogledu fotografije in pri skoraj 300 predmetih raznolike tipologije. Nadaljuje s klasičnimi fotografijami in prvotnimi forumi, kjer so bile predstavljene. Ilustrirane revije, knjige fotografij in razstavni katalogi so močno vplivali na evolucijo fotografskega izraza. Poglavje, posvečeno književnosti neorealizma, predstavlja dela, ki so zaznamovala dobo in vplivala nanjo, in glavne avtorje. Svet filma pa predstavljajo najbolj znani filmski plakati in izseki najpomembnejših filmov dobe, ki na razstavi služijo tudi kot didaktično orodje.

Avtorji fotografij so Carlo Bavagnoli, Gianni Berengo Gardin, Piergiorgio Branzi, Alfredo Camisa, Mario Carbone, Mario Carrieri, Tranquillo Casiraghi, Alfa Castaldi, Cesare Colombo, Carlo Cosulich, Carlo Dalla Mura, Pasquale De Antonis, Mario De Biasi, Nino De Pietro, Mario Dondero, Ernesto Fantozzi, Tullio Farabola, Mario Giacomelli, Giancolombo, Mario Ingrosso, Alberto Lattuada, Giuseppe Leone, Sante Vittorio Malli, Cecilia Mangini, Nino Migliori, Ugo Mulas, Federico Patellani, Franco Pinna, Stefano Robino, Fulvio Roiter, Chiara Samugheo, Tazio Secchiaroli, Enzo Sellerio, Roberto Spampinato, Pablo Volta, Ugo Zovetti in drugi.

Vse podobe in dodatno gradivo so tematsko predstavljeni tako, da izpostavijo glavne značilnosti neorealistične podobe in da postavijo delo sočasnih fotografov v ustrezno perspektivo.

Ob razstavi se bodo zvrstila javna vodstva, serija predavanj, ustvarjalna delavnica za otroke ter fotografski natečaj za osnovnošolce in srednješolce.

V Galeriji Fotografija pa bodo v torek odprli razstavo z naslovom Petdeseta, na kateri bodo na ogled fotografije enega najpomembnejših avtorjev italijanskega neorealizma Nina Migliorija.