Svet 29.1.2018 9:52

Na festivalu Sundance velika nagrada žirije filmu The Miseducation of Cameron Post

Los Angeles, 29. januarja - Na 34. filmskem festivalu Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah je veliko nagrado žirije med ameriškimi igranimi filmi prejel The Miseducation of Cameron Post v režiji iransko-ameriške v New Yorku rojene in živeče filmarke Desiree Akhavan. Nagrado občinstva za najboljši igrani film ameriške produkcije je prejel film Burden.

ZDA, Salt Lake City. Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Salt Lake City.
Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V filmu Desiree Akhavan gledalec sledi skupini mladih homoseksualno usmerjenih kristjanov, ki so podvrženi terapiji z namenom spreobrnitve njihove spolne usmerjenosti. V njem sta med drugim zaigrali Chloe Grace Moretz in Sasha Lane.

Film Burden režiserja Andrewa Hecklerja pa pripoveduje o Garrettu Hedlundu, članu ku-klux-klana, ki doživlja notranjo preobrazbo.

Za režijo igranega filma ameriške produkcije je bila po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v soboto nagrajena Sara Colangelo za film The Kindergarten Teacher.

Veliko nagrado žirije med dokumentarci ameriške produkcije je prejel Kailash. Režijo filma o prejemniku Nobelove nagrade, ki si prizadeva za ukinitev otroškega suženjstva v rodni Indiji, podpisuje Derek Doneen. Občinstvo je v tej kategoriji nagrado namenilo filmu The Sentence (režija Rudy Valdez).

Velika nagrada žirije za najboljši igrani film svetovne produkcije je šla turškemu filmu Butterflies režiserja Tolge Karacelika, občinstvo je nagradilo film The Guilty (režija Gustav Möller), za režijo pa je bila v tej kategoriji nagrajena Isold Uggadottir za film And Breathe Normally.

Veliko nagrado žirije za najboljši dokumentarec svetovno produkcije je prejel Of Fathers and Sons (režija Talal Derki), občinstvo pa je tej kategoriji nagradilo film This Is Home, v katerem Alexandra Shiva spremlja sirske begunce, ki se poskušajo prilagoditi življenju v ZDA.

Festival, ki ga je leta 1985 ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade. Letos so prikazali 110 celovečercev, od tega jih je 99 doživelo svetovno premiero. Filmi so letos prišli iz 29 držav, 47 je bilo prvencev.

Organizatorji so sicer letos prejeli kar 13.468 predlogov, od tega 3901 celovečernih in 8740 kratkih filmov.