Slovenija 31.1.2018 7:00

Letošnji festival Bralnice pod slamnikom v znamenju novih začetkov

Ljubljana, 31. januarja - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah se bo opoldne začel mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom. Glavno vodilo letošnjega festivala, ki ga pripravlja založba Miš in ga bo odprla varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, je: "Niso pomembni žalostni konci, ampak novi začetki."

Ptuj. Nizozemski pesnik in pisatelj Toon Tellegen. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ptuj.
Nizozemski pesnik in pisatelj Toon Tellegen.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prireditvi ob odprtju festivala, ki jo bo povezoval improvizator Juš Milčinski, bo zvečer v Vodnikovi domačiji v Ljubljani sledil pogovor s festivalskim gostom, nizozemskim avtorjem otroških knjig ter poezije in proze za odrasle Toonom Tellegenom.

"V svojih delih ustvarja literarne svetove, v katerih zakoni narave odpovejo, njegove poetične živalske zgodbe o bitjih, ki poskušajo najti svojo pot v nerazumljivem svetu, pa skozi prikazane zabavne, nemalokrat bizarne situacije odpirajo filozofska vprašanja in dileme ter so priljubljene tako med odraslimi kot mladimi bralci," so zapisali pri Vodnikovi domačiji, kjer se bo avtor o svojem ustvarjalnem procesu v nizozemščini pogovarjal z Anito Srebnik.

Slovenski bralci literaturo za otroke in mladino ter poezijo priljubljenega nizozemskega avtorja že dobro poznajo. Pri založbi Mladinska knjiga je v prevodu Staše Pavlović nedavno izšel njegov kratki živalski roman o temačnih občutkih nemoči Čriček in temačni občutek, pri založbi Miš pa v prevodu Anite Srebnik zbirka živalskih zgodb Sredi noči.

Osmo izdajo mladinskega literarnega festivala, ki po besedah organizatorjev "povezuje, spodbuja in navdihuje" ter poteka pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za Unesco, je založba Miš ponovno pripravila v sodelovanju s knjižnicami Domžale, Nova Gorica, Idrija, Tolmin in Sežana.

Festival bo z dogodki in tematikami, ki jih na njem odpira, obenem obeležil tudi 100. obletnico konca prve svetovne vojne ter se dotaknil večkulturnosti in begunstva. Za dobrodošlico bo založba Miš podarila knjige učencem sodelujočih osnovnih šol, ki so v Slovenijo prišli v lanskem letu.

Organizatorji načrtujejo več kot 100 prireditev, ki se bodo po več kot 30 krajih po Sloveniji zvrstile med februarjem in aprilom, nekaj tudi v maju. Na dogodkih pričakujejo več kot 6000 udeležencev. Izpostavljajo festivalski dan v Knjižnici Domžale, strokovno srečanje o bralni motivaciji in raznolikosti gradiv ter literarno-likovni natečaj za učence druge in tretje triade OŠ ter srednješolce.

V sklopu festivala bo aprila Slovenijo obiskal tudi priljubljeni britanski avtor Kevin Brooks (1959), ki je svojo pisateljsko pot začel z nagrajenim romanom Martin Pujs (2002), nato pa med drugim nadaljeval z v slovenščino prevedenimi romani Bitje (2007), iBoy (2014) in Dnevnik iz bunkerja (2016).