Svet 30.1.2018 5:00

V Milanu razstava o čarobnem svetu Harryja Potterja

Milano, 30. januarja - V milanskem razstavišču Fabbrica del Vapore bo od 12. maja do 9. septembra gostovala razstava Harry Potter: The Exhibition, ki je bila leta 2009 prvič na ogled v Chicagu, nato pa je sprva gostovala po ZDA, nato pa še drugod po svetu. Doslej si je razstavo o čarovniškem svetu priljubljenega junaka J. K. Rowling ogledalo štiri milijone ljudi.

Ljubljana. Harry Potter. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Harry Potter.
Foto: STA
Arhiv STA

V 1600 kvadratnih metrov velikem milanskem razstavišču se bo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa mogoče sprehoditi skozi scene, ki so mnogim znane iz knjig oziroma iz filmov o mladem čarovniku Harryju Potterju. Te bodo dopolnjevali razstavljeni kostumi, scenski pripomočki, pa tudi replike pošasti iz uspešne knjižne serije.

Kot piše na spletni strani razstave, je bila le ta poleg po ZDA doslej med drugim na ogled v Avstraliji, Singapurju in Franciji ter na Nizozemskem, Japonskem in Kitajskem. Trenutno je na svoji 17. postaji v Madridu, kjer bo na ogled do 2. aprila.

Idejo za serijo knjig o Harryju Potterju je pisateljica dobila leta 1990. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je avtorica po številnih zavrnitvah končno našla založnika. Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju, je izšel leta 2007. Romani o dečku čarovniku so bili po vsem svetu prodani v več kot 500 milijonih izvodov.

Pred dvema letoma je izšlo še delo Harry Potter in otrok prekletstva, ki ga podpisujejo J. K. Rowling, John Tiffany in Jack Thorn. Thorn je režiral tudi uspešno istoimensko gledališko predstavo na West Endu. Drama prinaša nadaljevanje zgodbe o Harryju Potterju, njegovih prijateljih in družini, 19 let po zadnjih dogodivščinah. Biti Harry Potter ni nič lažje, ko junak postane prezaposleni uslužbenec ministrstva za čaranje, mož in oče treh šolarjev.

Štiri leta po izidu prve knjige o mlademu čarovniku se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu. Osem zato, ker so zgodbo iz sedme knjige predstavili v dveh filmih - Harry Potter: Svetinje smrti 1. in 2.