Svet 30.1.2018 6:00

LGL s predstavo Akvarij na gostovanju na Irskem

Galway, 30. januarja - V irskem Galwayju se bo v četrtek pričelo štiridnevno srečanje ob zaključku evropskega produkcijskega projekta Wide Eyes, v katerem je s predstavo Akvarij sodelovalo tudi Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL). Skupno se bo predstavilo 15 produkcij, vse pa imajo enako izhodišče - radovedne otroške oči, ki zvedavo pogledujejo v svet.

Ljubljana. Lutkovno gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pri projektu Wide Eyes je s produkcijami sodelovalo 17 partnerjev iz 15 evropskih držav. Vseh 15 produkcij bo zdaj predstavljenih v bodoči Evropski prestolnici kulture, irskem Galwayju.

Slovenska predstava Akvarij režiserja Mihe Goloba je bila v sklopu tega projekta premierno uprizorjena februarja lani v LGL. Vodna pustolovščina, primerna na otroke, starejše od treh let, pripoveduje zgodbo o Malem in Velikem, o potovanju, srečevanju in poslavljanju. Dogajanje poteka v steklenem tanku, podobnem akvariju, kjer predmeti oživijo med brbotajočimi mehurčki, pretakajo se skrivnostne tekočine in rojevajo zvoki življenja, so zapisali v LGL.

Zgodba predstave se začne s sceno 200-litrskega akvarija, ki je najprej prazen, nato pa ga z lutkami predmetnega gledališča zapolnita igralca Miha Arh in Gašper Malnar. Lutke so predmeti, ki so na različne načine vodeni s pomočjo osnovnih fizikalnih zakonitosti, denimo magnetov, je pred premiero pojasnil režiser in avtor likovne podobe. Dramaturginja predstave je Mojca Redjko, scenografka Larisa Kazić, avtor glasbe Miha Arh.

Wide Eyes je projekt evropske mreže gledališč Small Size, ki umetniško raziskovanje posveča otrokom in razvija posebna strokovna znanja na področju uprizoritvenih umetnosti za zgodnja otroška leta.

Avtorski projekt Mihe Goloba je sicer tudi plod sodelovanja s projektom Znanost na cesti. Projekt promocije znanosti sta ob pokroviteljstvu Slovenskega akademskega tehniško-naravoslovnega združenja Satena spomladi leta 2013 začeli raziskovalki na Institutu Jožef Stefan Saša Novak in Kristina Žagar. Namen je javnosti predstaviti pomen znanosti za gospodarstvo in družbo ter dosežke in rezultate na tem področju.