Svet 30.1.2018 15:03

Avstrijski režiser Michael Haneke bo posnel svojo prvo televizijsko serijo

Dunaj, 30. januarja - Avstrijski režiser Michael Haneke bo posnel svojo prvo televizijsko serijo. Dogajanje serije z naslovom Kelvin's Book bo postavljeno v distopični svet v ne tako zelo oddaljeno prihodnost. Za desetdelno serijo v angleščini bo stala nemška produkcijska hiše UFA Fiction, ki je del produkcijskega in distribucijskega velikana Fremantle Media.

Francija, Cannes. Režiser Michael Haneke. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Režiser Michael Haneke.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Serija bo pripovedovala o skupini mladih, ki je med poletom prisiljena zasilno pristati, pri čemer se prvič sooči z dejansko podobo svoje domovine, so vsebino serije povzeli na spletni strani Fremantle Media.

"Po desetih televizijskih filmih in dvanajstih filmih, sem želel vsaj enkrat povedati daljšo zgodbo," Hanekejeve besede povzema omenjena spletna stran.

Izvršna producenta pri UFA Fiction bosta Nico Hofmann in Benjamin Benedict. Prvi je povedal: "Še noben režiser me ni tako ganil in navdušil. Kelvin's Book je izjemno bogata, pretresljiva in ambiciozna zgodba. S sodobnimi temami in refleksijo digitalne dobe, v kateri živimo, ni boljšega časa za ta projekt."

Leta 1942 v Münchnu rojenega Hanekeja so že v srednješolskih letih zanimali klasična glasba, filozofija in film. Ker mu ni uspelo priti na igralsko šolo in ker se mu tudi želja, da bi postal koncertni pianist, ni uresničila, je na dunajski univerzi vpisal študij psihologije, filozofije in teatrologije, ki pa ga ni končal.

V študijskih letih se je intenzivno ukvarjal s filmsko in literarno kritiko. V Stadttheater Baden-Baden je na začetku 70. let z dramo Cele dneve v krošnjah dreves Marguerite Duras debitiral kot gledališki režiser, pozneje pa je na odre številnih uglednih gledališč v Berlinu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchnu, Stuttgartu in na Dunaju postavil dela Strindberga, Goetheja, Hebbla, Enquista, Brucknerja, Kleista in drugih.

Svoj prvi televizijski film je posnel pri 32 letih, kinematografski prvenec pa 15 let pozneje. Na mednarodni festivalski sceni se je prvič pojavil leta 1984, takrat so na Berlinalu predvajali film Kdo je bil Edgar Allan?, od premiere Sedmega kontinenta v Cannesu leta 1989 pa se redno uvršča na programe najpomembnejših filmskih festivalov po svetu.

Prejel je vrsto nagrad. Za film Beli trak je prejel dve nominaciji za oskarja ter postal eden redkih režiserjev, ki je za dva zaporedna filma - Beli trak in Ljubezen - prejel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu. Film Ljubezen je prejel tudi pet nominacij za oskarja, med drugim v kategoriji za najboljši tujejezični film, kjer je na koncu pobral zlat kipec.