Slovenija 31.1.2018 9:30

V Kinu Šiška festival in konferenca Ment Ljubljana

Ljubljana, 31. januarja - V M Hotelu se bo danes ob 18. uri s spoznavanjem slovenskih klubov in koncertnih organizatorjev začela četrta izdaja festivala in konference Ment Ljubljana, uro kasneje pa bo v CUK Kino Šiška sledilo uradno odprtje v družbi DJ Borke. Prvi dan Menta bo bolj koncertno obarvan, med nastopajočimi pa bodo tudi slovenski Nesesari Kakalulu in Neomi.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ment Ljubljana bodo po napovedih organizatorje ponovno zaznamovali "kreativnost, entuziazem in nova energija". Več kot 60 svežih drznih izvajalcev z vseh koncev Evrope se bo predstavilo na treh festivalskih večerih, trendi in dileme glasbene industrije pa bodo v ospredju konference.

Po DJ Borki bo za uvod v festival drevi poskrbela zasedba devetih instrumentalistov Nesesari Kakalulu, ki je ravno pred začetkom Menta izdala album, lani pa je nastopila na vseslovenski turneji Klubski maraton Radia Študent. Za nocojšnji nastop pripravljajo posebno presenečenje. Slovenske barve bodo na odru Kina Šiška zastopali tudi Neomi, ki so "slovensko pop sceno osvežili s kvalitetnimi komadi, domiselnimi aranžmaji in skrivnostno zapeljivim vokalom pevke Saše".

Med nastopajočimi bodo tudi ameriški Algiers, ki so se hitro uveljavili kot eden današnjih "najbolj politično angažiranih in v živo intenzivnih bendov", britanski "čudaki hip-hopa, ki ga učinkovito križajo z vplivi neodvisnega rocka, r'n'b-ja in popa" ter ruski Glintshake, ki so po napovedih organizatorjev "vse, kar potrebuješ od benda: ostre, čiste, a zbadajoče kitare, ki postanejo hrupne ravno takrat, ko je treba".

V četrtek in petek pa se dogajanje Menta seli na številna prizorišča po Ljubljani - med drugim v Staro mestno elektrarno, Orto bar in v metelkovske klube. V Slovenski kinoteki bo v četrtek denimo na sporedu projekcija filma Elektro Moskva, po njej pa bo sledil kratek pogovor z eksperimentalnim glasbenikom Alexeijem Borisovim, enem od glavnih protagonistov filma, in improvizirani nastop, v katerem se mu bosta pridružila vokalistka Irena Z. Tomažin in tolkalec Jaka Berger. Prav tako v četrtek bodo v sklopu Menta nastopili Elvis Jackson ter Jure Novak in Uroš Buh s projektom Natriletno kolobarjenje s praho.

Med petkovimi dogodki bo denimo zvočni performans Borisova v Galeriji Kapelica, v Slovenskem etnografskem muzeju pa bo pevka Katja Šulc predstavila izvirno romsko poezijo, oživljeno v projektu Kamlisajlan. Med slovenskimi izvajalci bodo letošnji Ment zaznamovali tudi skupina šestih deklet Kikimore, avantgardni pop trio Kukushai, samostojno pa bo nastopil Levanael, sicer član skupine Matter. Ment velja obiskati ravno zato, ker ponuja možnost spoznavanja nadebudne in sveže ustvarjalnosti iz tujine, svoje favorite pa je mogoče izslediti na spletni strani festivala.

Pomemben element Menta Ljubljana je konferenčni del, v katerem sta med ključnimi govorci napovedana Helen Smith, predsednica združenja neodvisnih založnikov IMPALA, in z grammyjem nagarjeni Seymour Stein, podpredsednik založbe Warner Bros Records in soustanovitelj založbe Sire, ki je v svoji karieri sodeloval tudi s skupino Ramones in Madonno.

Ment bo tudi prizorišče srečanj raznovrstnih mrež, in sicer nadzornega sveta združenja neodvisnih založnikov IMPALA, mreže 14 evropskih koncertnih dvoran Liveurope in novonastale platforme INES, ki jo tvori osem evropskih showcase festivalov. Poleg tega bo na Mentu potekalo prvo srečanje novinarjev svetovnega glasbenega medija beehype, ki bo na festivalu gostil tudi svoj oder.

Ment Ljubljana je bil sicer nedavno razglašen za najboljši manjši in najboljši klubski festival v Evropi s strani združenja evropskih festivalov Yourope, ki podeljuje evropske festivalske nagrade.